Merchandising & Sourcing afdeling

Hoe groter de organisatie, hoe logger. Gelukkig gaat dit niet op voor bol.com, integendeel zelfs! Dynamiek is namelijk 100% kenmerkend voor bol.com. De afdeling Merchandising & Sourcing staat voor het hele retailproces. Denk aan de promotie en merchandising van het bol.com assortiment, prijsbepaling, inkoop en voorraadbeheer. Ook de ontwikkeling en uitvoering van de leveranciers- en inkoopstrategie liggen bij Merchandising & Sourcing. Alles is erop gericht om zowel de operationele als commerciële activiteiten als een goed geoliede motor te laten verlopen.

Merchandising

Vier categorieën met één doel

De winkel categorieën van Merchandising & Sourcing hebben de verantwoordelijkheid over de inkoop van onze artikelen en het zo interessant mogelijk presenteren van deze artikelen in onze online etalages. Hoe gesmeerd lopen de operationele en commerciële activiteiten? En hoe kan het nog beter? De professionals die werken binnen deze categorieën stellen zichzelf elke dag deze vragen. Daarbij heeft ieder een specifieke invalshoek.

Onze Buyers buigen zich over spannende longtail assortimentsvraagstukken, voeren vlijmscherpe contractonderhandelingen en committeren leveranciers aan bol.com. De Managers Merchandising zijn verantwoordelijk voor de marketing & merchandising van de winkels. Daarnaast analyseren zij de rapportages van ‘hun’ winkel en beoordelen welke marketingtools ingezet worden. Tevens volgen zij de trends in de markt. En dat alles om de customer journey verder te optimaliseren. De operationele ondersteuners van de Managers Merchandising zijn de Product Specialisten. Als het assortiment is bepaald, is het aan onze Product Specialisten om dat op een inspirerende manier in de etalage te zetten en de customer journey zo prettig mogelijk te maken. Welke specs vermelden we wel of juist niet? Hoe stimuleren we de conversie? Elke winkel heeft dus een team van Buyers, Manager Merchandising en Product Specialisten. En vallen onder de verantwoordelijkheid van de Category Manager, die de strategie voor de komende jaren bepaald. Merchandising & Sourcing is verdeeld in vier categorieën:

Merchandising

Merchandising & Content

Klanten zijn geëvolueerd van passieve consumenten naar actieve prosumers en verrijken het online winkellandschap met persoonlijke insights. Met een aantrekkelijke etalage trek je potentiele klanten je winkel binnen en met de juiste content op de juiste plek beantwoord je hun vraag. De afdeling Merchandising & Content zorgt ervoor dat alle informatie snel beschikbaar is voor onze klanten én dat elke customer journey bediend wordt. Van reviews tot specificaties en van ratings tot inspiratie. Voor de bezoeker ‘die even rond wil kijken’ tot de klant die precies weet wat hij zoekt.

Op een schaalbare manier maakt dit team bol.com dè plek ‘to go to’ voor het meest overzichtelijk en uitgebreide assortiment. Om al die miljoenen artikelen onder de aandacht te brengen, moet de productcatalogus aan de hoogste standaarden voldoen. Er wordt continu gekeken hoe nieuwe systemen en processen worden geintergreerd in de dagelijkse werkprocessen. Content, winkelschappen en attributen zijn constant in ontwikkeling en het actualiseren hiervan is een vak apart!

Merchandising

Offer & Sourcing Services

Met een productcatalogus van ruim 10 miljoen artikelen, laat bol.com zien dat wij het long-tail principe al lang hebben omarmd. Onze honderden leveranciers (sources) zorgen daarnaast voor een uitdagend speelveld voor het Offer & Sourcing Services- team. Alles om onze klanten altijd het beste offer te kunnen bieden.

Hoe kunnen we categorieteams helpen om aan de juiste klanten op het juiste moment het juiste aanbod te presenteren? Dat is de kernvraag die Offer & Sourcing Services elke dag beantwoordt. De collega’s van deze afdeling identificeren en committeren de beste sources, naast de optimalisatie van de enorme productcatalogus. En laten de categorieteams scherp onderhandelen; door slimme tools en heldere contracten te ontwikkelen. Daarnaast voorziet Offer & Sourcing Services categorieteams van actionable insights over offers, prijselasticiteit en de promotie-effectiviteit. Om vervolgens als echte service afdeling de operatie proactief ondersteuning te bieden bij de implementatie en verankering van al deze inzichten en tools.

Supply Chain

Elke retailer bekijkt voortdurend hoe hij z’n inkoop kan verbeteren. Dat is bij bol.com niet anders. Afdeling Supply Chain is dagelijks bezig met inkoop en het optimaliseren van de voorraad. Welke processen intern en extern dragen bij aan een te verbeteren traject? En hoe kunnen we zorgen voor een zo optimaal mogelijke voorraad? Betere marges, beschikbaarheid en aanverwante zaken op het gebied van retail noodzaken een continue focus op de leveranciers- en inkoopstrategie.

Laatste nieuws

Geen passende vacature?

Meld je aan voor onze

Jobalert