Melissa Perotti

Data Scientist

Hoe ziet jouw functie bij bol.com eruit?

Ik zit in het Data Science en Advanced Analytics team. Ik stel modellen op om de winkel effectievere promoties te doen voeren. Zo kijk ik bijvoorbeeld of een “2 voor de prijs van 1” actie beter werkt dan kassakorting, of andersom.

We krijgen heel veel vrijheid en flexibiliteit om onze eigen projecten aan te brengen. Bij bol.com word je enorm gemotiveerd en gestimuleerd om zelf iets te ondernemen. Natuurlijk heeft iedereen geweldige ideeën en daarom moet je je eigen idee echt verkopen! Ik krijg daar veel energie van maar het is ook een uitdaging.

Wat doe je voor de klant?

Data Science houdt zich bezig met het verbeteren van assortiment, prijs en promoties. Ons doel is om het beste assortiment voor de beste prijs op het juiste moment uitgelicht te laten zien aan de klant.

Ons doel is om het beste assortiment voor de beste prijs op het juiste moment uitgelicht te laten zien aan de klant.
Melissa Perotti
Melissa Perotti Data Scientist

Wat voor ontwikkelingen zie je op het vlak van Data Science?

Data science is super populair in de hele wereld, er zijn heel veel ontwikkelingen op het gebied. Voicerecognition en Imageprocessing zijn bijvoorbeeld trending topic. Binnen bol.com willen we focussen op wat het meeste toegevoegde waarde heeft, zoals bijvoorbeeld die voorspellingen die we baseren op data.

Natuurlijk heeft dat ook invloed op andere processen bij bol.com. Wanneer we een product in promotie plaatsen, moeten we dat ook slim inkopen. We moeten een gok doen over hoeveel je gaat verkopen van dat product. Dat kan op gevoel, maar ook – en veel liever – op basis van een voorspelmodel. Daarbij nemen we veel meer factoren in rekening, zoals bijvoorbeeld het weer en hoe goed een product in het verleden verkocht.

Hoe maak jij bol.com elke dag beter?

Onze way of working is uniek. Elke dag komen we met ons team samen en gaan we kijken wat gaan we doen. We formuleren een hypothese en die gaan we testen. Je geeft dan aan hoeveel waarde je verwacht te creëren met het experiment. Komt de voorspelling uit, dan is dat super, maar ook als het niet gaat zoals gepland, kan je heel veel leren!

Op dit moment ben ik bezig met een promopilot, daarbij kijk ik samen met allerlei teams of we aan de hand van onze big data een promotie kunnen lanceren en waar het meeste waarde zit. Zo willen we uiteindelijk komen tot een geautomatiseerd proces.

Naast het bouwen van modellen, query’en en experimenteren haal ik ook veel energie uit het ervoor zorgen dat data science leeft binnen bol.com, en dat de rest van de winkel onze oplossingen gebruikt om het leven van de klant leuker te maken.

Waarom loopt bol.com voorop op dit gebied?

We hebben toegang tot ontzettend veel data en dat maakt dat alle vraagstukken die we hebben überhaupt complex. Als je een hele toffe Data Science-oplossing wil maken, is dat extra complex omdat het zo veel en groot is.

Binnen Nederland doen we het dus al supergoed, binnen de hele wereld kunnen we zeker nog stappen zetten – maar alles is klaar om ermee aan de slag te gaan!