Wouter Valk

Business Analist

Hoe ziet jouw functie bij bol.com eruit?

Als Business Analist logistiek zijn mijn verantwoordelijkheden heel divers. Er komt een groot deel project management bij kijken waar wij bijvoorbeeld bezig zijn met er gebeurt op de werkvloer in onze distributiecentra in Waalwijk. Dat houdt in dat je projecten mag opstarten aan de hand van de dingen die je opmerkt en om hierin eventuele verbeteringen aan te brengen. Hierbij stellen wij onszelf constant de vraag hoe het sneller, efficiënter en beter kan. Daar komt heel veel stakeholdermanagement bij aan bod, met onze logistiek partner Ingram Micro bijvoorbeeld, maar ook hier intern bij bol.com.

Een goed voorbeeld van een project is om meer producten onverpakt te verzenden. Voor bepaalde producten is het goed om jezelf de vraag te stellen in hoeverre een verpakking nodig is. Met onverpakt verzenden kunnen immers veel kosten bespaard worden en het is ook nog eens goed voor het milieu! Aan de andere kant is het ook goed om hierbij de perceptie van de klant constant in het oog te houden.

Behalve met projectmanagement zijn wij als business analisten ook veel bezig met IT-processen op de achtergrond. Zo zijn wij nu bezig om onze voorraad systemen te optimaliseren zodat wij altijd de juiste informatie hebben over onze voorraadniveaus en daardoor de klant nog beter kunnen bedienen!

Wat voor logistieke ontwikkelingen zie je en hoe worden deze toegepast bij bol.com?

Op het gebied van onverpakt verzenden, waar ik zonet over sprak, zijn er nog vele ontwikkelingen mogelijk in de e-commerce markt. Wij merken dat veel producten hier nog niet geschikt voor zijn. Het uiteindelijke doel is om de leveranciers zover te krijgen dat ze bepaalde producten al in een handige doos aanleveren, e-commerce ready packaging zoals dat dan heet. Een mooi voorbeeld hiervan zijn speelgoedauto’s. Deze auto’s worden voor fysieke winkels in een half open doos verpakt zodat de potentiele koper de auto alvast even kan zien en voelen. Als bol.com hebben wij dit niet nodig want de koper krijgt het product pas in handen als het al gekocht en afgeleverd is. Helaas zorgt dit er wel voor dat wij het product niet onverpakt kunnen verzenden.

Ook vanuit MVO wordt dit als heel belangrijk beschouwd en daarom proberen wij als logistiek constant te schakelen met onze MVO collega’s om te kijken waar wij nog milieubewuster kunnen worden. Dit zie je onder andere ook terug in het nieuw geopende BFC dat allerlei milieu bevorderende features heeft.

Ik wil elke dag streven naar betere logistieke dienstverlening met een steeds breder wordend assortiment.
Wouter Valk
Wouter Valk Business Analist

Hoe gaan jij en je team voor “elke dag beter”?

Voor ons is een proces nooit efficiënt en kwalitatief gezien genoeg! Constant stellen wij binnen logistiek onszelf de vraag waarom wij bepaalde dingen doen en of dat niet beter kan. Dagelijks vloeien hier kleine en grote verbeterstappen uit voort die wij proberen toe te passen en op verder te bouwen. In onze warehouses krijgen veel producten een kenmerk mee zoals ‘fragile’, zoals bijvoorbeeld de geuren. Door dit kenmerk werden zij lange tijd manueel verwerkt, terwijl het machinale proces veel efficiënter is. Echter, geuren zitten zo vaak in zo’n stevige doos dat zelfs als het van een grote hoogte valt, het niet breekt. Ja, dat hebben we natuurlijk zelf getest!

Voor mij persoonlijk is “elke dag beter” een evidentie. Ik wil elke dag streven naar betere logistieke dienstverlening met een steeds breder wordend assortiment. Natuurlijk zie je dan ook steeds meer uitdagingen, dingen waar je tegenaan loopt, maar dat maakt het alleen maar leuk, mijn baan is nooit saai.

Als je binnen Nederland kijkt, zijn we op bepaalde vlakken zeker voorloper. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Last Mile innovaties zoals 2-uurs levering in Amsterdam. Maar we kunnen zeker nog stappen zetten om de steeds meer eisende klant tegemoet te komen.

Wat zijn de plannen en projecten voor de toekomst waar je naar uitkijkt?

Het onverpakt verzenden uitbreiden is nu één van onze prioriteiten, samen met allerlei andere kostenbesparende initiatieven. Daarnaast zijn we constant bezig met bijvoorbeeld het verbeteren van ons logistieke landschap met als voorbeeld het weergeven van de voorraad. Zoals al gezegd, zal dit ertoe leiden dat de klant nog beter bediend kan worden en dat wij onze beloftes kunnen nakomen. De leukste uitdaging is om dit voor elkaar te krijgen voordat de Piek van start gaat!

Wat is het leukste aan werken bij bol.com?

Het leukste aan werken bij bol.com vind ik het hoge niveau en de constante uitdaging in mijn werk! En natuurlijk heerst er ook een geweldige sfeer en feedbackcultuur. Bij bol.com hebben we een heel open manier van communiceren. Ten slotte kan je hier heel coole projecten oppakken. Je bent dingen aan het doen in een supersnel groeiende markt waar super veel Belgen en Nederlanders bijna dagelijks mee te maken hebben. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, kan je hier echt een verschil maken!