Ilse Michiels

Ik had hier al veel eerder voor moeten kiezen. Ondanks dat bol.com een groot bedrijf is, heeft het nog een jonge ondernemersmentaliteit

Hoe ben je bij bol.com terecht gekomen?

Ik ben eerst in Brussel gaan studeren, toen naar Breda en zo de switch naar Nederland gemaakt. Ik woon en werkte al in Nederland voordat ik bij bol.com aan de slag ging. Eerst in Driebergen en Amersfoort en daarna in Amsterdam, van marketing in toerisme & sport naar word-to-mouth marketing. In Amsterdam werkte ik aan Belgische projecten en vanuit die ervaring viel ik op de vacature bij bol.com. Echter, deze was voor een Junior functie waar ik al te zwaar voor was. Ik dacht dat mijn kans verkeken was maar een paar maanden later werd ik gebeld voor de functie van Campaign Manager België. Een functie die ze voor mij al in gedachten hadden maar toen nog niet officieel was. In deze functie zou ik o.a. Belgische campagnes rondom bol.com ontwikkelen en bijdragen aan de samenwerking met Albert Heijn België. Deze functie sloot perfect op mij aan.

Hoe vind je het om bij bol.com te werken?

Ik had altijd het voornemen dat ik niet bij een groot bedrijf wilde werken. Ik had het idee dat ik dan een nummertje zou worden. Ik heb daarom bij veel kleine bedrijven gewerkt. Maar toen ik hier kwam bleek het een verademing te zijn. Bij de kleinere bedrijven is het vaak de visie van 1 iemand die wordt doorgedrukt. Hier bij bol.com heb je je eigen verantwoordelijkheden en je kan het op je eigen manier doen. Hierdoor kom je met veel mensen in contact. Ik had hier al veel eerder voor moeten kiezen. Ondanks dat bol.com een groot bedrijf is, heeft het nog een jonge ondernemersmentaliteit.

Hoe ervaar je de Nederlandse cultuur?

Voordat ik bij bol.com begon werkte ik al in Nederland dus het verschil met België was voor mij niet zo groot. Ik heb nog getwijfeld om terug te keren naar België maar ik zou de stap niet terug kunnen zetten, ik ben al zo vernederlandst en ik heb het hier naar mijn zin! Als ik terug zou zijn gegaan dan zou het wegens privé redenen zijn geweest. Ik heb nog wel veel van mijn vrienden en familie in België wonen maar die zie ik veel wanneer ik weekendjes naar België ga, zo ver is het ook weer niet!

Daarnaast vind ik dat de Nederlandse cultuur heel extravert is en van doorpakken weet. Echt die ondernemingsmentaliteit en dat prikkelt mij ontzettend. In Nederland wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van je competenties en dat vind ik heel interessant.

Hoe is de sfeer op de afdeling en hoe ziet je team er uit? 

Ik zit nu in een nieuw team. Ik heb 2 ½ jaar bij  Promotion Development & Operations (voorheen Retail & Campaigning) gezeten. Hier deden we veel campagnes en helpen bij de feestdagen. Nu weer een nieuw team, waarbij op korte tijd veel wissels geweest zijn. Het is even wennen maar iedereen doet zijn best om de teamspirit er in de brengen. Zo plannen we bewust team uitjes, om de anderhalve maand doen we weer iets leuks samen. Vorige keer kozen we simpelweg voor bowlen en ergens een hapje eten. En het volgende uitje gaan we kayakken in Utrecht! Vaste afspraak op de dinsdagmiddag is de teamlunch; dan lunchen we met het hele team.

 

 

 

Hoe heb je sollicitatieprocedure ervaren?

De sollicitatieprocedure vond ik heel fijn. Bij het solliciteren voor de junior functie die ik uiteindelijk heb afgewezen, hebben ze nog hard hun best gedaan om me nog te overtuigen. Toen ik een paar maanden later werd benaderd voor een veel beter passende functie, was ik aangenaam verrast en is het heel snel gegaan.

Wat zie je als grootste verschil tussen België en Nederland?

Daarnaast kan je duidelijk merken dat Nederlanders extravert zijn en kansen grijpen, het als eerste willen doen en er volle gas voor gaan. België is introvert, terughoudend en risicomijdend. Hierdoor missen we daar heel veel tijd en blijven we achterlopen. In Nederland is het zo dat je gaandeweg leert en je het risico neemt dat je wat verliest maar zel aan het innoveren bent. Daar geloof ik in!