Bol.com schaar je makkelijk onder de noemer ‘big-data-omgeving’, want met miljoenen klanten en oneindig veel datastromen hebben wij een uniek speelveld gecreëerd. Een uitzonderlijke omgeving in Nederland en België en zelfs in de wereld zeldzaam.

Belangrijkste reden hiervoor is dat bol.com een winkelplatform is met 10 miljoen actieve klanten, meer dan 2 miljoen bezoekers per dag, ruim 20 miljoen leverbare artikelen, ruim 4000 afhaalpunten, meer dan 24.000 zakelijke partners en 20 bestellingen per seconde in het hoogseizoen. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid en complexiteit van data vraagstukken. En biedt ontelbare mogelijkheden om, met behulp van machine learning, de winkelervaring van onze klanten nog beter te maken. Want dat is precies waar we voor gaan: Al deze vraagstukken en oplossingen moeten voordelig werken voor onze klanten. Voor hen willen we het dagelijks leven makkelijker maken.

5 data domeinen

Al deze data betekent dat we nauwkeurig om moeten gaan met de klantgegevens, maar ook focus moeten aanbrengen. Deze focus hebben we gebundeld in vijf domeinen.

  • Search & Content: Bezig met het verbeteren van de vindbaarheid van onze artikelen en dat alle productinformatie zo goed mogelijk beschikbaar komt.
  • Assortiment: Onderzoekt continu onder welke omstandigheden (met welke levertijd, prijs, reviewcijfer enzovoort) ons assortiment optimaal presteert en verzorgt vervolgens betere ontsluiting op onze winkelplatform.
  • Personalisatie & Aanbevelingen: Optimaliseert persoonlijke klantreizen en deze nog beter aansluiten op de klantwensen.
  • Pricing & Promoties: Bedenkt innovatieve manieren om de prijzen van bol.com te verbeteren en helpt bij het vinden van de optimale promotie strategie.
  • Forecasting & Sourcing: Maakt voorspellingen van aankomende verkoopvolumes. Stroomlijnt hiermee operationele processen en benut ons netwerk optimaal.

Team en cultuur

Binnen bol.com nemen we data-gedreven beslissingen en hebben we multidisciplinair samenwerken, in de gehele organisatie, omarmt.

Multidisciplinair samenwerken stelt ons in staat om snel te experimenteren, innoveren en bij te sturen waar nodig. Ondernemerschap en autonomie zijn de motoren van deze teams en leveren een directe impact op 10 miljoen unieke klantreizen. Onze teams hebben vrijheid en verantwoordelijkheid, wat zorgt voor creativiteit en daarmee voor een nog betere ervaring voor onze klanten.

 

”Ik ontwikkel, mezelf op het gebied van machine learning en leer omgaan met de vele hoeveelheden data.” – Fleur, Data Scientist. 

 

Bol.com neemt data-gedreven beslissingen en is een lerende organisatie. Data is voor ons de brandstof voor innovatie en optimalisatie. In elk project staat de klantwaarde centraal, want als het niets oplevert voor onze klanten is het niet relevant. Vervolgens gebruiken we weer data om te bewijzen dat wat we doen, het juiste is.

Wensen Gemak en inspiratie

Op zoek naar een cadeau voor je moeder, vriend of jezelf? Dan helpt bol.com je graag om de juiste keuze voor jou te maken. Daarbij bieden we een compleet assortiment van ruim 15 miljoen artikelen.

Meer weten?

Ernst vertelt op ons Techlab meer over Chunk Norris en hoe we bol.com ‘schoon’ houden. Ook Fleur geeft ons een kijkje achter de schermen bij Data Science. Huub Vermeulen vertelt over de visie van bol.com; Op weg naar 10 miljoen winkels.

Binnen het Data Science & Advanced Analytics team zoeken we op dit moment meerdere collega’s.