Bol.com behaalt gouden Cannes Lion

Het Belgische communicatiebureau DDB Brussels en LEWIS sleepten maandagavond een gouden Cannes Lion in de wacht binnen de categorie PR voor de bol.com campagne: ‘De Onmogelijke Signeersessies’. Een robotarm die de handtekening van Paul van Ostaijen opnieuw tot leven bracht.

Maar liefst 8 wereldbekende auteurs signeerden er 12 dagen non-stop. Bol.com slaagde erin om namen als Nicci French, Paula Hawkins (Het meisje in de trein), Andy Griffiths (De waanzinnige boomhut), David Baldacci (De laatste mijl), David Lagercrantz (Millennium 4), Robert Harris (Imperium) en – de meest bijzondere van allemaal – Paul van Ostaijen te strikken. De Vlaamse dichter en modernistische prozaschrijver overleed in 1928, maar zit nog steeds in ons collectief geheugen als de auteur van het typografisch gedicht ‘Boem Paukeslag’. Hij werd op slag de meest populaire auteur op de Boekenbeurs. En dat 100 jaar nadat hij zijn iconische dichtbundel ‘Music Hall’ uitbracht.

Youtube video replacement image

Slimme signeerbot

DDB Brussels creëerde, in samenwerking met het Antwerpse Research & Design Lab Beyond, een technologische signeerbot die alle handtekeningen én handschriften van de bekende auteurs analyseerde, ontleedde en vervolgens reconstrueerde. Er werd een unieke workflow bedacht waarbij de signeerarm niet alleen automatisch en nauwkeurig handtekeningen nabootst, maar ook in staat is om persoonlijke boodschappen achter te laten. In totaal nam een intensieve testfase vier weken in beslag. Kevin Verelst, medeoprichter en Art Director van Beyond verduidelijkt: “De grootste uitdaging was voornamelijk de schrijfwijzen zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Het was daarbij essentieel om vier belangrijke elementen helemaal op punt te stellen. Namelijk de keuze van de pen, de hoek waaronder wordt geschreven, de druk van de pen op het papier en de schrijfsnelheid.”

Gerelateerd nieuws