Bol.com is niet langer een puur product georiënteerd bedrijf

Bol.com, de winkel van ons allemaal. De intussen gekende slogan die in elk reclamespotje op radio en tv weer opduikt, slaat niet enkel op de 7 miljoen actieve klanten. Sinds 2011 vindt ook de traditionele retailmarkt (in België sinds 2014) alsmaar makkelijker zijn weg naar het grootste online warenhuis van de Lage Landen. Een verkoopconstructie die ervoor zorgt dat duizenden concurrenten (ruim 16.000 totaal) van weleer zich vandaag zakelijke partners mogen noemen en bol.com in strategisch opzicht steeds meer een netwerkorganisatie werd. Publimat News sprak met Guido van der Ven, Director Zakelijk bij bol.com.

Groeicategorie

Alleen al voor zijn aanbod Tuin & Klussen beschikt Nederlands grootste webwinkel over een assortiment van ruim 200.000 artikelen, variërend van hardlopers tot nicheproducten. Naast een groot aantal vaste leveranciers (eigen assortiment) kan bol.com rekenen op een netwerk van 2.200 retailpartners uit DIY & Garden. Indrukwekkende cijfers die van bol.com meteen ook de grootste online bouwmarkt van Nederland en België maken. “En wij die destijds dachten dat we groot waren gestart met 25 externe verkopers, een 20-tal leveranciers en zo’n 60.000 klus- en tuinartikelen”, zegt Guido van der Ven, Director Zakelijk, die de lancering van de kluswinkel in februari 2013 meehielp voorbereiden.

Online marktplaats

Niet alleen het aanbod breidde gevoelig uit, ook omzetmatig gaat het voor de categorie ‘Tuin & Klussen’ ontzettend hard met een groei die tientallen percenten hoger ligt dan deze van bol.com in totaliteit (30 tot 35% voor Nederland en België samen; nvdr). “Online producten bestellen is nu eenmaal makkelijker en bovendien heb je veel meer keuze dan in de fysieke winkel”, verklaart Guido van der Ven het succes van online marktplaatsen.

Sommige leveranciers noemt hij hybride partners, in die zin dat de samenwerking op twee manieren verloopt. “Met een kernassortiment zijn ze leverancier van bol.com, en tegelijk kiezen ze ervoor om een aantal specialistische gamma’s rechtstreeks aan onze klanten aan te bieden. Dat is allemaal perfect mogelijk!”

Een ander aanbod komt zoals eerder gezegd van externe verkopers die -ofschoon de webwinkel zijn partnernetwerk nog maar vijf jaar geleden opstartte- nu al bijna 1 op 3 bestellingen bij bol.com vertegenwoordigen, en voor de tuin- en kluswinkel ligt dat zelfs nog iets hoger. Meer nog, op het hoofdkantoor in Utrecht is men er van overtuigd dat dit aandeel binnen enkele jaren richting de 50% zal evolueren.

Hier kun je het hele artikel lezen.

Bron: Omicron Media