Bol.com pakt uit met sterk staaltje technologie op Boekenbeurs

Van maandag 31 oktober tot en met 11 november kunnen boekenliefhebbers opnieuw hun hart ophalen tijdens de tachtigste Boekenbeurs-editie in Antwerp Expo. Opmerkelijk dit jaar zijn zonder meer de ‘onmogelijke signeersessies’ georganiseerd door bol.com. Zij laten immers 8 wereldberoemde schrijvers 12 dagen lang non-stop handtekeningen plaatsen. Niet fysiek, maar door middel van een hoogtechnologische signeerrobot. Tot nu toe ongezien op de grootste boekenbeurs van Vlaanderen.

Bol.com heeft misschien wel dé oplossing gevonden om doorgaans onbereikbare auteurs te laten afzakken naar de Antwerpse Boekenbeurs. Met behulp van een speciaal ontwikkelde signeerarm bootsen zij het handschrift van 8 wereldberoemde auteurs na om zo boeken te voorzien van een authentieke handtekening met persoonlijk boodschap.

De technologie werd gerealiseerd in samenwerking met reclamebureau DDB en het Antwerpse Research & Design Lab, Beyond. Deze laatste ontwikkelde naast een reproductie van de handtekening ook een workflow die handgeschreven letters op papier vertaalt in een op maat gemaakt lettertype voor Nicci French, Sophie Kinsella en Paul van Ostaijen. Dat lettertype wordt dan door de signeerarm automatisch in nauwkeurige bewegingen omgezet tot een handtekening en/of persoonlijke boodschap.

Youtube video replacement image

Maar om met de signeerarm tot dit unieke resultaat te komen, werd er een intensieve testfase van vier weken georganiseerd. Kevin Verelst, medeoprichter en Art Director van Beyond.io verduidelijkt: “De grootste uitdaging was voornamelijk de schrijfwijzen zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Het was daarbij essentieel om vier belangrijke elementen helemaal op punt te stellen. Namelijk de keuze van de pen, de hoek waar onder wordt geschreven, de druk van de pen op het papier en de schrijfsnelheid.”

12 dagen non-stop signeren
Het principe is simpel: je komt met jouw boek naar de bol.com stand en selecteert 1 van de 8 auteurs van wie jij graag een handtekening of persoonlijke boodschap wilt bemachtigen. Bol.com plaatst het boek onder de signeerrobot en binnen maximaal 1,5 minuut heb jij een gesigneerd exemplaar in handen. Heb je zelf geen boek mee, dan zijn er aan de stand boekwikkels voorzien die je eveneens kan laten personaliseren.

De slimme signeerrobot signeert naast Paul van Ostaijen en Nicci French ook namens Paula Hawkins (Het meisje in de trein), Andy Griffiths (De waanzinnige boomhut), David Baldacci (De laatste mijl), David Lagercrantz (Millennium 4) en Robert Harris (Imperium).

Benieuwd hoe de signeerrobot werkt? Kom eens langs bij bol.com in hal 4, stand 407.