bol.com tv-budget gaat over naar programmatic advertising

bol.com heeft een omslag ingezet naar meer programmatic video. Tv verliest voor bol.com aan kracht en daarom hevelt dit jaar het tv-budget over naar programmatic advertising.

Daarbij werkt het met zogeheten flows. Op basis van datasignalen van internetpubliek worden thematische online reclamesequenties ingericht met als leidraad ‘Touch, tell, sell’. “Eerst maakten we vier tv-commercials per jaar. Nu gaan we ook jaarlijks tientallen online flows ontwikkelen, met in elke flow een mini-commercial”, aldus director Marketing Willem-Jan Lems. De aanzet tot deze omslag in video denken werd begin 2016 gegeven toen bol.com zag hoe ingrijpend de kijktijd bij lineaire televisie was gedaald. Het is een gegeven dat jongere kijkers minder vaak televisie kijken, ten gunste van online kanalen, maar de daling van het eerste naar het tweede kwartaal opende de ogen op Lems’ afdeling. De marketingbaas: “Televisie gaat zijn bereik kracht steeds sneller verliezen.”

Marketing

Touch, tell, sell

Iemand die zich interesseert voor, bijvoorbeeld, woonartikelen krijgt in de flow eerst een online videoreclame rondom wonen te zien van maximaal vijftien seconden. Vervolgens, in de tellfase, wordt meer achtergrondinformatie gegeven. Dat kan met dynamische gegenereerde, op maat gesneden banners. In de daarop volgende fase wordt de gebruiker voor de aankoop naar de winkel gelokt. “Die informerende fase ontbreekt elders vaak”, zegt programmaticspecialist Esther Elberse.

Het voordeel van programmatic is dat de marketingafdeling niet meer hoeft te kiezen welke productcategorie ze op televisie naar voren wil brengen. Het kanaal televisie vertelt nu over het merk bol.com en met programmatic flows gaan ze de diepte in richting een specifieke productcategorie die bij een consumentprofiel past.

Momenteel werkt bol.com met acht datagedreven reclameflows.

Spreekt dit jou aan?

We zoeken nog een aantal nieuwe collega’s bij Marketing & Platform Innovation.

Senior DoubleClick & Programmatic Marketing Specialist

Manager Social Media

 

Lees het hele artikel op https://www.emerce.nl/nieuws/bolcom-hevelt-tvbudget-online

Bron: Emerce