Frans Aarts onze eerste pensionaris

Na 16 jaren bij bol.com en na 49 jaar werken, vindt Frans Aarts het mooi geweest en is daarmee de eerste pensionaris van bol.com. Frans valt zeker niet in een zwart gat, want hij gaat in zijn atelier werken aan zijn schilderijen. We vroegen Frans naar zijn tijd bij bol.com!

Frans Aarts

Onze eerste pensionaris, Frans

Wat vind je er van om de eerste pensionaris te zijn?
Bij een ander bedrijf ben je een van de zovelen die met pensioen gaat. Hier spring je er dan toch weer een beetje uit. Het is misschien een beetje overdreven. Ik laat het daarom gewoon maar een beetje over me heen komen.

Hoe en wanneer ben je ooit begonnen bij bol.com en hoe zag je afdeling er toen uit?
Ik was inkoper bij de V&D voor boeken. Bol.com bestond op dat moment een jaar. En toen heb ik gereageerd, want ik geloofde heel erg in de online wereld. Ik ben binnengekomen en toen zat daar een club van 30-40 man en binnen boeken waren we met vijf mensen. Daniel zat schuin tegenover me. De deur was altijd open. Ik werkte direct samen met Huub en Michael Schaeffer. Het bedrijf groeit en groeit natuurlijk, maar je bouwt uiteindelijk toch wat op met elkaar.

Hoe hield je je staande op de afdeling; tussen de jonge mensen en voornamelijk vrouwen?
Ik heb natuurlijk 16 jaar tussen de jonge mensen gezeten. Ik kwam uit een meer statische en oude organisatie. Daar zat iedereen in pak en de gemiddelde leeftijd was geen 25. Ik sta zelf vrij modern in het leven. Ik sta open voor hele moderne muziek, ik sta open voor hele experimentele kunst. Misschien dat dat mee heeft geholpen door de jaren heen om met jonge mensen overweg te kunnen. Overigens heb ik altijd heel graag met vrouwen gewerkt.

Je werkte op de boekenafdeling. Wat is het beste boek uit je carrière?
Het beste boek is een groot woord. Maar ik zou zeggen: Niemand is onsterfelijk van Simone de Beauvoir. Het is een boek dat bij mij zoveel indruk heeft gemaakt. Van alle boeken die ik al de deur heb uitgedaan, zijn het juist haar boeken die ik altijd bewaard heb. Maar dan is er nog een: Leo Vroman. Daar heb ik ook mijn hele leven lang gedichten van gelezen. Leo Vroman is iemand die ik mijn hele leven al volg, net als Bob Dylan.

bieb

De bibliotheek van bol.com

Wat ga je zeker niet missen aan bol.com?
[Moet lang nadenken] Ik kijk met veel enthousiasme terug, maar ik ben ook heel realistisch. Bij de teammeeting heb ik een bronzen Billie gekregen met op de marmeren voet: de eerste pensioen Billie. Het beeld komt op mijn bureau te staan, dus ik zal altijd terugdenken aan bol.com. Ik heb 49 jaar gewerkt van 7 tot 7, dat zal een omslag zijn. Ik heb niets dat ik zeker niet ga missen.

Welk moment uit je bol.com tijd zal je bij blijven?
Wat ik als ontzettend bijzonder heb ervaren is dat we met de hele organisatie 2-3 dagen naar New York zijn geweest. We gingen met twee vliegtuigen vanwege een behaalde mijlpaal. Daniel vond dat wij iets bijzonders hadden verdiend. Daarbij hoorde een weekend naar New York. Alles was geregeld: vanaf het begin toen wij in het vliegtuig kwamen. Feestjes, eten, drinken, een tour door New York, een boottocht over de Hudson. Het was gewoon een feestje. Een moment dat ik niet meer zal vergeten.

Als je al die tijd niet bij bol.com had gewerkt, wat had je dan gedaan?
Ik zat zeker nog in het boekenvak. Ik heb ooit op het punt gestaan zelf een boekhandel te beginnen. Dus misschien had dat wat meer vorm gekregen. Ik ben hier ook echt mee bezig geweest, dit was voordat bol.com er was, wel zo’n 20 jaar geleden. Ik weet 100 procent zeker dat als ik niet bij bol.com had gezeten dat ik nog in het boekenvak was gebleven.

Wat weten we niet van jou, maar heb je altijd wel graag met ons willen delen?
Wat ondertussen wel heel veel collega’s weten, maar dat hebben nooit heel veel mensen geweten: dat ik ook beeldend kunstenaar ben. Ik heb een kunstopleiding gedaan en ik heb in mijn hele leven altijd ateliers gehad en daar gewerkt. Ik maak schilderijen, moderne kunst.

Hoe hoop je dat collega’s jou zullen omschrijven aan nieuwe collega’s?
[Een lange pauze, en zegt vervolgens heel bescheiden]: misschien bevlogen in het vak en belangstelling voor het vak. En ik hoop dat ze zeggen: ‘Goh dat was een sympathieke vent’ en ‘wat weet hij veel van het vak’.