Hoogste certificaat voor duurzaam distributiecentrum bol.com

Het nieuwe distributiecentrum van bol.com, dat wordt gebouwd in Waalwijk, heeft het Breeam-certificaat ‘Outstanding’ van de Dutch Green Building Council (DGBC) behaald, zo meld duurzaambedrijfsleven.nl. Dat is de hoogst haalbare certificering.

Het distributiecentrum op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk, waarvan de bouw in februari startte, krijgt 135.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte. Het gebouw wordt naar verwachting in de tweede helft van 2017 opgeleverd. Het gebouw is dan volledig CO2-neutraal in het energiegebruik, dankzij het gebruik van windmolens naast het terrein. Daarnaast gaat het centrum gebruikmaken van een warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem in combinatie met warmtepompen.

Energiezuinig verwarmen en koelen
Verder worden er energiezuinige installaties gebouwd voor zowel verwarming, koeling en ventilatie als voor de verlichting. Voor het spoelen van toiletten en urinoirs maken we gebruik van opgevangen regenwater, dat ook beschikbaar is voor de gevelkranen. Daarnaast worden er oplaadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen geplaatst om het gebruik van deze voortuigen te stimuleren. Ook is er aandacht voor dieren in de omgeving. Zo worden er onder meer nestkasten voor vogels, verwarmde vleermuisburchten en solitaire bijenkasten geplaatst.

Afvalscheiding en materialen
Bol.com zegt verder ook tijdens de bouw de impact op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren. Maatregelen als verregaande afvalscheiding in verschillende afvalstromen en een milieuvriendelijk materiaalbeleid voor materialen die op de bouwplaats worden gebruikt, moeten daaraan bijdragen. Zowel de grond en het pand als de apparatuur van het distributiecentrum komen in eigen beheer van bol.com. Daarnaast wordt ook Docdata, fulfilment-partner van bol.com, verantwoordelijk voor het personeel en de dagelijkse leiding.

 

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl