Kobo Plus haalt voor bijna miljoen uur aan leesplezier

Sinds de start van e-book platform Kobo Plus in februari 2017, zien ontwikkelaars bol.com en Rakuten Kobo een opvallende ontwikkeling, namelijk; het grootste deel van de gebruikers van hun e-book abonnement kocht eerder geen boeken of digitale boeken.

Het abonnement, waarmee consumenten voor een vast bedrag van € 9,99 per maand onbeperkt kunnen lezen en toegang hebben tot ruim 80.000 ebooks, blijkt met name populair onder ‘nieuwe’ boekenlezers. Zo was 20 procent nog geen boekenkoper (papier of digitaal) bij bol.com, kocht 40 procent niet eerder een digitaal boek via bol.com of Kobo en kocht 10 procent slecht een digitaal boek per jaar. Deze percentages wijzen erop dat Kobo Plus mogelijk nu al een nieuwe (digitale) lezersgroep aanspreekt en Nederlanders en Belgen meer laat lezen.

Youtube video replacement image

Onbeperkt lezen goed voor boekenbranche en onbekende auteurs

Sinds de start maakten ruim 40.000 Nederlanders en Belgen kennis met Kobo Plus. Na de gratis proefperiode van dertig dagen ging zo’n 75 procent van de gebruikers over op een betaald abonnement. Het percentage dat besluit betaald lid te worden overtreft de eerste verwachtingen van bol.com en Kobo. Het feit dat het merendeel van de gebruikers besluit betaald lid te blijven, zorgt ervoor dat de auteurs en uitgeverijen ook op extra inkomsten kunnen rekenen. Daniel Ropers, algemeen directeur van bol.com, ziet nog een bijkomend voordeel voor de boekenbranche en dan in het speciaal voor de nog onontdekte werken en auteurs: “De lage prijs in combinatie met het gebruiksgemak en het grootste aanbod ebooks, stimuleert om te blijven lezen en ook minder bekende titels en auteurs te ontdekken op een smartphone, tablet en Kobo e-reader. Bevalt een titel niet, dan kan kosteloos een ander ebook worden gekozen.”

Kobo

Aanbod meebepalend voor het succes

Het succes van Kobo Plus hangt sterk samen met het kunnen bieden van een rijk aanbod. Sinds de lancering is de catalogus gegroeid van ruim 40.000 tot ruim 80.000 titels, waarvan ongeveer 18.000 Nederlandstalig. Tot nu toe zijn er boeken van al zo’n 400 uitgeverijen toegevoegd. De verwachting is dat dit jaar het Nederlandstalige aanbod nog wordt aangevuld tot circa 20.000 titels.

Terugdringen illegale verspreiding ebooks

Nergens zijn e-readers zo populair als in Nederland en België. Terwijl er in verhouding nergens zo weinig ebooks worden verkocht als in deze landen. Het feit dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten is een aanwijzing dat er veel ebooks illegaal worden gedownload. Het terugdringen van illegale downloads is dan ook een van de redenen voor het lanceren van het Kobo Plus. Door illegale downloads zouden er voor miljoenen euro’s per jaar minder aan ebooks worden uitgegeven. Dit kan als gevolg hebben dat auteurs en uitgeverijen minder boeken kunnen uitgeven als er geen eind komt aan het illegaal verspreiden van ebooks.