Longtail en virtuele schapruimte – onze buyers vertellen

Bij bol.com kiezen ruim 5 miljoen klanten uit circa 9 miljoen artikelen in onze winkels. Maar hoe gaat het inkoopproces van al deze artikelen, hoe werk je met je leveranciers en hoe zit dat met virtuele schapruimte? Oftewel wat doe je als buyer bij bol.com? Wij vroegen het twee Buyers van bol.com. Susanne de Leeuw (Buyer Sport & Vrije tijd) en Brigitte Casander (Strategic Buyer).

In de meeste inkoopfuncties ben je voornamelijk bezig met de forecast, afspraken maken met je leveranciers omtrent conditieverbeteringen en speel je uiteraard een cruciale rol in de sturing op de inkoop van het assortiment. Als buyer heb je dan een leidende rol. Jouw leveranciers komen iets brengen en als buyer bepaal je het assortiment en de artikelen die worden ingekocht.

Als buyer bij bol.com vertel je het verhaal van het online aanbieden en verkopen van artikelen en het longtail principe. Vooral longtail is een heel belangrijk verschil met de fysieke retail! Bij bol.com willen we in principe alles aanbieden. Doordat alle artikelen online worden aangeboden worden we niet beperkt door schapruimte. Als buyer maken we in principe zo min mogelijk keuze in de collecties, zoals je dat wel ziet in de fysieke retail. “De klant bepaalt welke artikelen wij verkopen. Ik probeer zo min mogelijk deze keuze voor hen te bepalen!”, aldus Susanne. Alle leveranciers worden meegenomen in het longtail concept en hier uitgebreid over geïnformeerd. Het is van cruciaal belang om een uitstekende kennis van de markt te hebben. Je werkt dus in een strategische commerciële inkoopfunctie.

De nieuwe winkel

Bij het opzetten van een nieuwe winkel, begin je al met het aanspreken van ‘keyplayers’ uit de markt op het moment dat de winkel nog niet eens live staat. “Blijven praten is in onze functie heel belangrijk, net als het bouwen van lange termijn relaties met mijn leveranciers,” vertelt Susanne. “Door het longtail concept en de nieuwe manier van inkopen is het in eerste instantie heel belangrijk om inzicht en wederzijds begrip te creëren.”

Cross Docking wordt steeds belangrijker voor bol.com, maar ook voor de leveranciers. De artikelen liggen hierbij zo kort mogelijk in het warehouse en gaan snel naar de klant. Dit zorgt voor een nieuwe dynamiek en samenwerking met je leveranciers in bepaalde categorieën. “We zorgen inmiddels voor een uitgebreide informatievoorziening naar onze leveranciers. Hierdoor bepalen we in nauwe samenwerking met hen snel de inkoopstrategie die we regelmatig analyseren”, legt Susanne uit.

Sales & inkoop

Bij bol.com vervul je als buyer een combinatierol tussen sales en inkoop. Als inkoper deel je het bol.com verhaal en de e-commerce visie met de leveranciers. “We lopen voor op de markt en nog niet elke branche is er aan toe om al hun artikelen online aan te bieden. Wij proberen de markt e-commerce klaar te maken, door te adviseren en te sparren met leveranciers om de online kansen op ons platform aan te grijpen en verwachtingen van onze klanten 24/7 waar te maken. Je gaat echte partnerships aan met je leveranciers, waarbij het creëren van de gunfactor belangrijk is.”, aldus Brigitte.

Naast veel contact met de leveranciers, werk je als buyer intensief samen met andere afdelingen. Er is een nauwe samenwerking met de Product Specialisten die de winkel en artikelen heel goed kennen. Daarnaast is er veel contact met IT, Operations en Retail Services om te zorgen dat de processen tussen bol.com en de leverancier goed verlopen en geoptimaliseerd worden. Alleen zo kunnen we onze klanten de beste winkel bieden.

Werken bij bol.com

Momenteel werken er bijna 40 buyers bij bol.com en bol.com groeit razendsnel. “Wees vooral niet bang om collega’s op te zoeken en ‘domme’ vragen te stellen bij bol.com wil iedereen je graag helpen. Je wordt snel losgelaten en dus heeft iedereen in die fase gezeten”, aldus Brigitte. “We zijn met elkaar druk bezig om processen te optimaliseren en werkzaamheden schaalbaar te houden.”
Wil je als buyer bij bol.com slagen dan moet je stevig in je schoenen staan, ondernemend zijn, een geboren netwerker zijn en goed in teamverband kunnen werken. Susanne en Brigitte geven beiden aan: “Binnen bol.com ben je zelf de drijvende kracht achter het succes van de organisatie, en dat is misschien wel het gaafst!”

Bol.com zoekt momenteel meerdere buyers voor diverse categorieën. Enthousiast geworden door het verhaal van Brigitte en Susanne, bekijk dan snel onze vacatures!