SEO raakt alle facetten van bol.com

Onlangs heeft Anne Rakhorst van We Convert voor de commissie Search een gesprek gehad met Tom Smits (SEO-manager bij bol.com). De commissie Search van de DDMA richt zich op het promoten van het vakgebied zoekmachinemarketing in Nederland, door kennisdeling en educatie. In het kader van klantdeling belichten zij daarom in de serie ‘Zoekmachinemarketing bij …’ de activiteiten op het gebied van zoekmachinemarketing bij verschillende organisaties. Tom vertelt onder andere hoe we SEO zo goed en efficiënt mogelijk inzetten.

Wie is Tom Smits?

Voordat Tom Smits als SEO-manager aan de slag ging bij bol.com, werkte hij bij Checkit (tegenwoordig iProspect). Als SEO-consultant ging hij bij diverse bedrijven langs om advies te geven over SEO en Google Analytics. Bij bol.com doet hij nu in feite niets anders. Ook daar geeft hij advies aan interne ‘subbedrijven’. Toen Tom ruim 4 jaar geleden in dienst kwam, had bol.com SEO al aardig op orde. Echter, door de groei ontstond de behoefte SEO ‘in house’ te gaan doen. Inmiddels stuurt hij 5 andere SEO-specialisten aan.

SEO en SEA in huis

Bol.com is opgedeeld in units als Boeken & Entertainment, Home & Living, Lifestyle en Elektronica & Speelgoed. Daaronder vallen categorieën als Mooi en Gezond, Dier, Tuin & Klussen et cetera. Sinds begin dit jaar heeft elke unit een virtueel marketingteam. Zo’n team bestaat uit een social marketeer, een onlinemarketeer en een SEO- en SEA-specialist. In totaal bestaat het onlineteam uit ongeveer 17 vaste medewerkers. Net als voor veel andere webwinkels is SEO bij bol.com een belangrijk kanaal. “Het raakt alle facetten van de organisatie”, vertelt Tom. “Omdat de organisatie zo gericht is op SEO, wordt het altijd aangehaakt. Ik zit daarom ook heel vaak met veel verschillende stakeholders om de tafel, van de UX-afdeling tot de mobile-afdeling.”

Hoe ziet jouw dag bij bol.com eruit?

“Ik begin mijn dag met het bekijken van de belangrijkste dashboards en statistieken, onder andere in Omniture. Dan maak ik een import naar Excel zodat ik daar een en ander op een bepaalde manier kan weergeven. De meest essentiële mailtjes probeer ik er tussenuit te pikken. Als al mijn collega’s binnen zijn, doen we een stand-up volgens de scrummethode. Elke ochtend plakken we briefjes op met wat we die dag gaan doen. We bespreken dat met elkaar en delen zo kennis, ‘Wat heb je gisteren gedaan en waarom is dat nog niet af?’. En dan beginnen meestal de meetings, vanaf een uur of 9 à 10.”

“Dan is het voor mij toch wel vaak zo dat je 4 tot 5 uur per dag van de ene naar de andere meeting loopt. Meetings met UX over bepaalde plannen, met IT-architecten over wat de plannen zijn bij IT of kijken met mensen van Buying & Merchandising welke mogelijkheden er nog liggen om beter vindbaar te worden voor zijn of haar productcategorie. Ook zogenaamde ‘marketplaces’ staan regelmatig op de agenda, een meeting waarbij IT en de business bij elkaar komen om plannen helder te krijgen en in te schatten op complexiteit. Als we een IT story hebben – een IT-plannetje voor SEO dus – dat op de nominatie staat om mee te gaan met de eerstvolgende sprint, moeten we ons plan toelichten in zo’n Marketplace. Aan het eind van wordt er dan ‘gepokerd’, hoeveel punten zo’n change is. Op basis van het aantal punten wordt dan een sprint ingepland. Dat is ook altijd leuk om te doen.”

Mooi vakgebied

“Verder geef ik regelmatig SEO-trainingen, vooral aan nieuwe medewerkers. Ik vertel ze welke invloed ze kunnen uitoefenen op betere vindbaarheid. Maar ik geef ook herhaaltrainingen aan productspecialisten. Zij zijn toe aan wat meer verdieping, ze schrijven hun eigen teksten en doen op productniveau hun eigen keywordonderzoek. En daarnaast vertel ik iedereen in de organisatie graag hoe mooi dit vakgebied eigenlijk is!”

Bekijk de rest van het artikel op FrankWatching.

 

Op dit moment zoeken we nog een SEA Specialist België, maar neem ook een kijkje bij onze andere vacatures.