Speciaal voor jou – over persoonlijk werkgeverschap bij bol.com

Zoals wij nastreven klanten een persoonlijke winkelbeleving te geven, zo willen we ook een persoonlijke werkgever voor alle collega’s zijn. Want bol.com is “de winkel van ons allemaal; speciaal voor jou”.

We hebben nog vele stappen te zetten, maar zijn al goed op weg. Dit uit zich bijvoorbeeld in de score van een 8.1 voor de mate waarin medewerkers zich betrokken voelen bij bol.com. Een cijfer dat we onlangs voor het derde jaar op rij konden rapporteren. Zolang we echter nog collega’s hebben die hieraan een score van 7 of lager geven (nu 28%), is er nog veel werk aan de winkel.

Bovendien betekent een persoonlijke werkgever natuurlijk meer dan een keer per jaar een hoge score in het betrokkenheidsonderzoek.

Behoeften

De uitdaging bij het invulling geven aan persoonlijk werkgeverschap is de breedte hiervan. Het gaat namelijk in zijn ultieme vorm over het kennen van alle individuele behoeften van al onze collega’s. En daarop inspelen binnen de kaders die wij als werkgever bepalen en communiceren. Deze behoeften zijn in te delen in vier categorieën: organisatie, rol, ontwikkeling en beloning.

De eerste categorie gaat over wat de organisatie te bieden heeft in de vorm van bijvoorbeeld strategie, cultuur, merk en werkomgeving. In deze categorie doen wij geen concessies aan individuele behoeften, maar leggen we uit wie wij zijn.

De tweede gaat over wat een rol te bieden heeft qua werkzaamheden. Wij geven collega’s daarbij veel autonomie. Zolang wederzijds verwachtingen helder zijn, is er veel ruimte een rol in te vullen op basis van individuele behoeften.

De derde categorie gaat over wat er geboden kan worden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Doordat we bij bol.com steeds nieuwe dingen doen en hard groeien, leer je elke dag samen met collega’s veel over bijvoorbeeld klanten, experimenteren, verbeteren en over jezelf.

Wat je daarnaast nog meer belangrijk vindt in je persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk, inherent, heel persoonlijk. Ook in deze categorie is dus een hoge mate af te stemmen op individuele behoeften mogelijk.

Waardering

Tot slot de beloning: daarin bieden wij in enge zin weinig ruimte om tegemoet te komen aan individuele behoeften. De benodigde moeite hiervoor is namelijk groot en de verwachte waarde ervan relatief laag. Beloning in brede zin, bijvoorbeeld waardering in de vorm van een compliment, is natuurlijk wel in hoge mate af te stemmen op individuele behoeften. Het zal duidelijk zijn dat de rol van leidinggevenden cruciaal is in het geven van een persoonlijk gezicht aan werkgeverschap. Het is spannend dit vanuit HR te mogen leiden.

Martijn Messemaker
HR Director bol.com

Elke maand lees je de column van Martijn Messemaker in PW de Gids.