Technical platform op de lange termijn – System Engineering @ bol.com

“Het kan altijd beter. Dat is waar wij als Technical Platform bij bol.com elke dag aan werken.” (William, System Engineer Technical Platform).

Het Technical Platform van de IT afdeling binnen bol.com is verantwoordelijk voor de overkoepelende systemen waar alle Site Reliability Teams (SRT’s) en scrum teams op draaien. Infrastructuur verantwoordelijk zijn, betekent dat zij consistentie creëren in de bol.com omgeving. “wij zorgen voor een voorspelbare omgeving voor de teams, dit leidt tot schaalbaarheid.”, vertelt William. En schaalbaarheid bij bol.com is van cruciaal belang. Want met 6 miljoen klanten die kunnen kiezen uit ruim 11 miljoen artikelen en zorgen voor meer dan 15 miljoen kliks per dag, is dat een must.

Het Technical Platform lost niet direct problemen voor de klanten in onze winkel op. Vanuit de scrumteams en SRT’s komt de vraag naar oplossingen voor problemen die komen kijken bij het ontwikkelen, draaien en onderhouden van onze software. Software op een hele grote schaal. De vragen die zij krijgen vanuit de scrumteams en SRT’s, worden door het Technical Platform geclusterd. Vervolgens kijken zij of ze dit moeten oplossen of dat het een te specifiek probleem is. Bijvoorbeeld van een bepaalde SRT.

Het grote plaatje

William vertelt dat hij continu een lange termijn visie hanteert. “Wij zijn ons vooral aan het bedenken: Kunnen we met deze oplossing jaren vooruit?” De SRT’s zijn vooral bezig met korte oplossingen voor een specifiek stukje. Het Technical Platform team moet kijken naar het grotere plaatje. Is dit een oplossing voor lange termijn en is deze oplossing ook toepasbaar voor de andere SRT’s en Scrum teams. “Maar hoe meer wij bouwen, hoe meer systemen en technologieën we onderhouden.”, zegt William.

William heeft zelf eerder in een SRT gewerkt. Een gigantisch voordeel, want het inzicht in hoe SRT’s werken is ontzettend belangrijk. Op die manier snapt het Technical Platform perfect wat voor oplossing zij kunnen bieden en aan wie. Continu schakelen met- en inventariseren bij de SRT’s helpt bij het leveren van systemen die op lange termijn blijven werken.

“Op dit moment ben ik bezig met een opzet om onze software via containers te ontsluiten op onze infrastructuur middels dynamische configuratie. Wij willen hier standaard componenten van maken, waar iedereen binnen de teams gebruik van kan maken. In dit project maken we gebruik van Open Source technologieën. Dit gebeurt eigenlijk altijd, tenzij het echt niet anders kan. We gebruiken open source, omdat we helaas niet alles zelf kunnen bouwen, maar het wel echt nodig is om zaken naar onze eigen hand te zetten.”, vertelt William.

 

Meer lezen over System Engineering @ bol.com, dat kan hier.