Zelf doen & open source – system engineering @bol.com

“Ik sta heel erg achter de open source gedachte. Ik vind dat informatie en technologieën voor iedereen toegankelijk en vrij verkrijgbaar moet zijn. Op die manier kunnen we echt alles uit systemen halen en het samen beter maken!”

Merijn is dan ook blij dat hij bij bol.com werkt als System Engineer. Bol.com gelooft hier namelijk ook erg in en gebruikt open source waar en wanneer het kan. “Bij open source loopt je nooit tegen de barrière van de black box aan, in de zin dat je niet verder aan een oplossing kan werken, maar een ticket moet inschieten”, aldus Merijn. Bol.com gebruikt open source die goed is getest.

Zelf doen

Het kernwoord van system engineers bij bol.com is zelf doen! Vrijheid, eigen inbreng, open, je weet waarom je ergens mee bezig bent en mee denken is een must. ‘Wij ondersteunen de developers en helpen hen bij het maken van keuzes. Zo zijn we momenteel bezig om er voor te zorgen dat applicaties worden opgesplitst in kleine onderdelen. Wanneer er een probleem optreed onderzoeken we eerst waar de verantwoordelijkheid ligt. Vervolgens splitsen wij zo’n applicatie verder op, waarbij elk team bezig is met een apart stukje. Onze taak: zorgen dat de deployments door kunnen gaan.”

Merijn werkt in de IT Retail Platform Space die zorgt voor de connectie met externe partijen voor het platform Verkopen via bol.com. Deze Space heeft de verantwoordelijkheid over 38 applicaties.  Ook hierin werken zij veel met open source technologieën, vooral MongoDB, Elasticsearch en Tomcat. Het liefst draagt Merijn de applicatie zo snel mogelijk weer over naar de scrum teams die het onderhouden. Maar er zijn ook een aantal 3rd party applicaties in het beheer van de Retail Platform Space.

hackathon

hackathon @bol.com

“Ik ben betrokken geweest bij het ontwerp van een seller dashboard voor onze partners. Onze partners kunnen door middel van Elasticsearch door hun artikelen bladeren en overal op selecteren. Recent ben ik met bol.com naar ElastiCon in San Francisco geweest om nog meer uit Elasticsearch te halen. Super gaaf, want op dit moment werken we voor onze logging ook met Elasticsearch om bepaalde patronen te zoeken. Maar we gaan Elasticsearch voor nog veel meer inzetten“, aldus Merijn.

Momenteel is Merijn bezig met een nieuw project, waar hij helaas nog niet veel over mag zeggen. Hij werkt hierin in ieder geval ook weer met de nieuwste technologieën, zoals Docker, Mesos, Consul, Marathon. “We zitten in dit project helemaal aan de voorkant van de innovaties binnen de open source technologieën.”