Een nieuw, verantwoord assortiment Onze duurzame winkel

2 min.
30 oktober 2019

Consumenten die op zoek zijn naar duurzame artikelen kunnen vanaf vandaag bij bol.com terecht in een speciale online winkel. Hierin is het breedste verantwoorde assortiment van België en Nederland bijeengebracht. Alle 6.500 artikelen zijn gelabeld met onafhankelijke duurzaamheidskeurmerken, refurbished[1] of gemaakt door sociale ondernemers. De onafhankelijke keurmerken zijn gevalideerd door de Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zo maakt bol.com het voor klanten makkelijker om ook online een bewuste keuze te maken. Bol.com wil het aanbod verantwoorde artikelen fors uitbreiden de komende jaren. Zo kijken we naar samenwerkingen met nieuwe en bestaande leveranciers en verkooppartners om een nieuw, duurzamer aanbod toe te voegen.

Huub Vermeulen algemeen directeur

“De feestdagen staan voor de deur en wij bereiden ons voor op de drukste maanden van het jaar. Samen met onze collega’s, leveranciers en verkooppartners hebben we ervoor gezorgd dat ruim voor het feestdagenseizoen het grootste verantwoorde assortiment bij bol.com is samengebracht. Met een speciale online winkel maken we het onze klanten makkelijker om bij het zoeken van een cadeau ook uit een duurzamere optie te kunnen kiezen. We realiseren ons dat 6.500 artikelen ten opzichte van ons totale assortiment een bescheiden eerste stap is. We hopen het verantwoorde assortiment de komende jaren met tienduizenden artikelen uit te kunnen breiden. In 2022 wil bol.com in elke categorie waar dat kan, van kinderkleding tot verzorgingsartikelen, een duurzaam alternatief bieden.”

Samenwerking Milieu Centraal
Bol.com maakt in de winkel voor klanten duidelijk zichtbaar welke artikelen een onafhankelijk keurmerk dragen. Deze valideren dat de artikelen duurzamer geproduceerd zijn. Hiervoor werken we samen met Milieu Centraal. De keurmerken scoren goed in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal, omdat ze redelijke tot hoge duurzaamheidseisen stellen aan een product en onafhankelijk gecontroleerd worden.

Online zichtbaarheid duurzame artikelen
Online is het vaak nog moeilijk te achterhalen of een artikel op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd, terwijl in fysieke winkels certificering op de verpakking vaak wel duidelijk zichtbaar is voor consumenten. Sinds vorig jaar werken we met verschillende marktpartijen aan de komst van een digitale database waarin duurzame keurmerken en kenmerken aan artikelen worden gekoppeld, zodat webwinkels deze informatie automatisch bij hun aanbod kunnen tonen. Met enkele van de betrokken partijen zijn we nu een eerste proef gestart om dat voor de productgroep ‘persoonlijke verzorging’ te realiseren. Dankzij deze database kunnen we nog meer artikelen in de duurzame winkel opnemen.

 

Onze ambitie klimaatneutraal winkelen

Het is onze ambitie om in 2025 klimaatneutraal winkelen mogelijk te maken. Dat betekent een CO2-uitstoot van 0 gram per pakket. Bol.We focussen ons hierbij op de werkzaamheden waarin we zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen: dus vanaf het moment dat artikelen in het fulfilment center binnenkomen tot en met de bezorging aan de voordeur van de klant, en alles daar tussenin. Tegelijkertijd willen we duurzaam leven voor onze 10 miljoen klanten in België en Nederland makkelijker en toegankelijker maken. Een gevarieerd verantwoord assortiment moet hieraan bijdragen.

‘De duurzame winkel’ van bol.com is te vinden via: bol.com/duurzaamwinkelen

[1] Refurbished draagt het onafhankelijke kwaliteitskeurmerk van Techniek Nederland.