Bol.com mede-oprichter van AIRLab Aan de slag met Artificiële Intelligentie

2 min.
26 april 2018

Wetenschap en bedrijfsleven in Nederland gaan samenwerken in een nationaal initiatief op het gebied van kunstmatige artificiële intelligentie. Vandaag wordt het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) in Amsterdam gelanceerd. Het eerste lab binnen ICAI is een samenwerking met Ahold Delhaize en daarmee ook bol.com. 

In het gezamenlijke industrie-lab van ICAI en Ahold Delhaize, het AirLab, zullen zeven promovendi onder andere onderzoek gaan doen naar maatschappelijk verantwoorde algoritmes voor het doen van aanbevelingen voor consumenten en naar transparante AI-technologie voor het managen van goederenstromen. De onderzoeken zullen plaatsvinden bij bol.com en Albert Heijn, merken van Ahold Delhaize. Daarnaast zal binnen het AIRLab breed ingezet worden op trajecten voor talentontwikkeling.

AIRLab bij bol.com

Voor bol.com betekent de samenwerking dat PhD studenten onderdeel worden van het bol.com data science team en samen zullen onderzoeken hoe we met behulp van AI de presentatie van miljoenen artikelen in de bol.com winkel nog slimmer kunnen vormgeven, sorteren en classificeren. Zo kunnen we onze klanten nog meer inspiratie bieden en hen beter helpen bij het maken van een goede keuze in ons brede assortiment. Daarnaast onderzoeken we samen met de studenten hoe AI een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van (ook spraak gestuurde) zoekopdrachten van consumenten.

Benieuwd naar Data Science en Artificial Intelligence bij bol.com? Klik hier.

Director Retail & Data Joris Scheepens van bol.com:

“Onze klanten gaan nieuwe eisen stellen aan interactie, zoals artikelen zoeken via spraak. Met zestien miljoen producten in de schappen is het voor ons belangrijk om te weten wát de beste content is in een gegeven context en, twee, hoe je die samenstelt. Immers, productcontent komt uit meerdere bronnen: van onszelf, de fabrikant, reviews en ook de verkopers op bol.com. De vraag is dan ook: hoe stel je de juiste content schaalbaar samen. We willen nog beter leren hoe we deze content het best kunnen koppelen aan zoekvragen van klanten.”

Talent- en technologieontwikkeling voor AI

Behalve een innovatie-doel dient het Innovation Center for Artificial Intelligence ook een ander doel. Het laat Nederland profileren als land dat een prominente plaats kan innemen in het internationale AI-landschap met toptalent, innovatiekracht, en onderzoek op wereldniveau.

De Rijke wil in de komende vier jaar getrapt honderd promovendi aantrekken voor het ICAI. Die worden vervolgens aangesteld via een van de industry labs. “In de labs ligt een heel sterke nadruk op talent- en technologieontwikkeling voor AI.”

 

Bron: Emerce