Bol.com pakt uit door ruim 3,5 miljoen artikelen niet in te pakken Wij schrappen de blauwwitte bol.com-doos waar mogelijk

3 min.
16 april 2019

Ons doel is om dit jaar nog ongeveer 3,5 miljoen artikelen zonder de herkenbare bol.com-doos te versturen. Is de kartonnen doos noodzakelijk voor de bescherming van het artikel? Dan verpakken wij het op zo’n verantwoord mogelijke manier. Zo hebben wij een nieuwe verzendzak van gerecycled plastic en wordt het gebruik van karton en opvulmateriaal beperkt.

Nieuwe verzendzakken

Onze nieuwe verzendzakken zijn voor 100 procent gemaakt uit gerecycled plastic. Hierdoor worden artikelen zoals rukzakken, handdoeken, kleding… op maat verpakt. Op deze manier kunnen er meer pakketjes per bezorging mee. Naar verwachting leveren de verzendzakken een CO2-reductie van 90 procent per verpakking op. Deze schatting is door het gerenommeerde duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize gevalideerd met hun Externalize-methode. De boodschap om de verzendzakken te scheiden bij het plastic afval, maakt klanten attent op de mogelijkheid te recyclen.

Geavanceerde inpakmachines

In het fulfilment center in Waalwijk wordt gewerkt met geavanceerde inpakmachines. Zo wordt loze ruimte in pakketjes zoveel mogelijk voorkomen.

Sinds 2015 hebben wij als een van de eerste bedrijven in Europa een automatische verpakkingsmachine die de verpakkingen precies afstemt op het artikel. Inmiddels maken wij al gebruik van 7 inpakmachines die op maat werken, met een vermindering van de CO2-uitstoot als positieve gevolg. De komende jaren zal dit aantal groeien naar ongeveer 25 inpakmachines.

Onze ambitie?

Onze ambitie is om tegen 2025 de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram.

Momenteel maken de verpakkingen ruim 20 procent uit van onze CO2-uitstoot. Omdat dit een substantieel aandeel is kunnen wij met duurzame verpakkingsmaatregelen een aanzienlijke impact maken op het verkleinen van onze directe ecologische voetafdruk. Wij blijven experimenteren en innoveren om de CO2-uitstoot te verminderen.

Olaf van den Brink Directeur Logistiek van bol.com

“Als webwinkel die duurzaam en verantwoord wil ondernemen, is efficiënt verpakken momenteel een van onze grootste uitdagingen. Maar waarom zou je artikelen als e-commercebedrijf überhaupt nog in een doos inpakken als dat eigenlijk niet nodig is? Voor artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers biedt de eigen verpakking van het artikel al genoeg bescherming. Het verzenden van minstens 3,5 miljoen artikelen per jaar zonder bol.com-doos is een belangrijke stap richting klimaatneutraal winkelen bij bol.com in 2025. We weten dat we nog veel stappen moeten zetten om onze doelstellingen te realiseren, maar door het elke dag beter te doen, halen we een nog duurzamere e-commerce dichterbij.”