Een duidelijk doel bol.com zou aanwezig zijn bij de lancering van de Google Assistent

3 min.
1 augustus 2018

Blog –  Vera Rensink Business Developer bij bol.com.

Afgelopen maanden hadden we één duidelijk doel voor ogen: bol.com zou aanwezig zijn bij de lancering van de Google Assistent. Waarom? Bij bol.com geloven we dat stemgestuurd winkelen in de toekomst belangrijk gaat worden. En we geloven ook in snel leren en elke dag een beetje beter worden. Door nu aanwezig te zijn op de Google Assistent kunnen we gaan ontdekken wat onze klanten vragen en waar ze behoefte aan hebben. Met die inzichten kunnen we onze gebruikerservaring verder gaan verbeteren en de meest relevante toepassingen gaan maken voor de toekomst.

 

De wens om aanwezig te zijn op de Google Assistent betekende dat we een bol.com ‘Action’ moesten gaan bouwen.
Was dat makkelijk? Nee, zeker niet. Was het gaaf? Absoluut!

 

Conversaties een vak apart

Werken aan een nieuwe innovatie betekent dat je je op onbekend terrein begeeft. Waar begin je? Wat gaat er überhaupt allemaal op je af komen? Een paar maanden geleden zijn we met een klein team vanuit User Experience, Copy, IT en Business Development in het diepe gesprongen en gestart met bouwen. Tijdens het ontwikkelproces hebben we nieuwe vaardigheden opgedaan, zoals het maken van goede conversaties (een vak apart!) en het bepalen van een geschikte tone-of-voice die letterlijk uitgesproken zal worden. We zijn gestart vanuit een Minimum Viable Product en zijn van daaruit de conversaties gaan uitbreiden om een zo goed mogelijke en flexibele klantervaring te bieden. Naast het design en het bouwen van de conversaties, hebben we ook heel veel getest. Eerst zelf met het team, maar later ook met collega’s in gebruikersonderzoeken. Want wat blijkt? Je kunt nog zo’n mooie conversatie hebben bedacht; mensen vragen toch altijd andere dingen dan je verwacht. En dat betekende dat wij weer nieuwe input hadden om onze conversaties aan te passen en uit te breiden en daarmee de Action steeds een beetje beter te maken.

 

Vallen en opstaan

Uiteraard hebben we ook de ups en downs van een innovatietraject kunnen ervaren. Het moment dat je voor het eerst je conversaties live kunt testen op je telefoon… onvergetelijk! Of de euforie toen onze eerste versie van de Action door Google werd goedgekeurd. Maar er was ook frustratie als iets wat gisteren werkte, ineens de volgende dag weer een bug kon vertonen. Of als je dénkt dat je alles tot in den treure getest hebt en er dan toch ineens nog een gek zinnetje boven water komt bij de laatste check. Na een paar maanden werken aan de bol.com Action kijken we als team nergens meer gek van op. Werkt er iets even niet meer? We kunnen het vast wel fixen. Moet een conversatie toch net even op een andere manier? Dan passen we het gewoon aan. Innoveren maakt je flexibel!

Continu doorontwikkelen

En toen gingen we live… Op 26 juli konden we eindelijk vol trots aan de rest van Nederland laten zien waar wij als team al maanden mee bezig waren. Je kunt nu makkelijk de dagaanbieding opvragen, of cadeautips krijgen van onze Assistent. We geloven dat deze interacties leuker of makkelijker zijn als je ze echt kunt vragen, in plaats van ze te moeten typen. En ja, dat kan even onwennig voelen in het begin… Maar voor je het weet heb je de smaak te pakken! Een paar dagen na livegang hadden we alweer zoveel nieuwe inzichten opgedaan, dat we direct een verbeterde versie van onze Action hebben gelanceerd. Komende tijd blijven we onze Action verbeteren en gaan we natuurlijk ook uitbreiden met nieuwe toepassingen. Blijf je ons in de gaten houden?