Mechanisatie en techniek in onze warehouses Sylvester Bunning, Manager Mechanics

3 min.
23 september 2020

Sylvester Bussing zit 15 jaar in de Material Handling Equipment Industrie. Anderhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar bol.com als Manager Mechanics. Hij neemt ons mee in de mechanisatiewereld van ons logistieke landschap.

‘’Als Manager Mechanics ben ik verantwoordelijk voor alle service facetten met betrekking tot de mechanisatie in onze warehouses – zowel onze ‘running’ warehouses als diegene die nog in de engineering en bouwfase staan. Voordat ik bij bol.com begon werkte ik aan de kant van de leverancier. Deze stap heeft een hele nieuwe wereld van logistiek voor mij geopend.’’

Nieuwe wereld van logistiek

‘’De afhankelijkheid van mechanisatie en het belang van uptime zijn gigantisch binnen bol.com. We tellen 15.000 items per uur die wij in ons running warehouse moeten verwerken. Als we al die stukken techniek dan niet effectief kunnen laten draaien kan je je wel voorstellen hoe groot die impact is. De complexiteit zit hem erin dat je mechanisatie vanuit de complete supply chain optiek dient te benaderen.

Maar het blijft niet bij de mechanisatie in de running warehouses. Momenteel zitten we middenin de bouw van de uitbreiding van ons fulfilment center in Waalwijk. In de eerste fase denk je, samen met de leverancier, na over welke mechanisatie we nodig hebben. En ook hoe die techniek dan moet gaan werken. Allemaal om een soepele overgang neer te zetten in mechanisatie naar de running warehouses. Want als je de feiten op een rijtje legt, dan zie je hoe enorm deze mechanisatie is. We hebben het dan bijvoorbeeld over ruim 150 PLC’s, 1400 shuttles, 13km aan transportbanden in het ene pand en bijna 30km in het andere pand.’’

 

''De samenwerking met onze serviceteams, de control room en operatie is ontzettend belangrijk''

 

 

Techniek & operatie

”Alle mechanisatie zorgt voor een spanningsveld in de warehouses tussen techniek en operatie. Het gebeurt niet vaak, maar het kan weleens gebeuren dat onze mechanisatie een keer stuk gaat. De impact hiervan is gigantisch, maar gelukkig zijn we overal op voorbereid en weten we dat het belangrijk is om juist dan het hoofd koel te houden. Daarnaast hebben we het zo ingeregeld dat dit niet vaak voorkomt. De samenwerking met onze serviceteams, de control room en operatie is hierbij ontzettend belangrijk.”

3 pilaren team mechanisatie

 1. Innovatie

  ”De collega’s van innovatie bedenken innovatieve oplossingen voor de mechanisatie in onze warehouses samen met onze product teams. Een voorbeeld: de conveyer in ons running warehouse staat te vaak stil. Kunnen we niet meer bufferen? Hoe gaan we dit oplossen? Het  team bedenkt hier – op basis van heel veel data – een oplossing voor (concept engineering).

 2. Realisatie

  Zodra de oplossing op papier staat, moeten we het ook nog met elkaar bouwen. Hier komt een grote uitdaging bij kijken. Hoe kan je allerlei technieken, software en hardware ombouwen in een operationeel warehouse zonder dat je die operatie in de weg staat? Deze innovatieprojecten zijn key om succesvol te zijn voor de piek en mee te groeien met onze klantbehoeften. Het team Realisatie moet dus heel erg nadenken over de volgende stap én de impact als die volgende stap niet werkt. Het warehouse niet laten draaien is geen optie.

 3. Asset Management

  Als laatste stap komt ons Asset Managementteam aan bod. Hier zitten onder andere de Contract Managers, Process Engineers en Maintenance Managers. Zij hebben de verantwoordelijkheid om het onderhoud en de performance van de mechanisatie te waarborgen. In nauwe samenwerking met onze leveranciers.’’

   

''De combinatie tussen MHE, service, e-commerce én logistiek maakt voor mij de puzzel compleet''

 

 

Watervaldenkers

‘’Als techneut ben ik een echte watervaldenker. Ik benader elk proces stap voor stap. Maar tegelijkertijd is het van belang dat we op tijd zijn met het realiseren van onze innovaties, zodat onze operatie klaar is voor de piek rondom de feestdagen. Als de mechanisatie niet draait, dan werkt het simpelweg niet. Die stretch maakt mijn rol uitdagend.

Ondanks dat onze projecten heel belangrijk zijn om het continue groeiende volume aan te blijven kunnen, zit er ook een groot service component in deze functie. Waarom? De kern van ons bestaan is onze uptime, want hiermee maken we de klantbelofte uiteindelijk waar. De combinatie tussen MHE, service, e-commerce én logistiek maken de puzzel compleet. Die kennis ligt niet zomaar voor handen en bol.com biedt een omgeving waarin je de kans krijgt om dat allemaal te leren. “

Centrum van het universum

‘‘Ik voel, vanuit mijn rol als Manager Mechanics, dat het centrum van het universum van bol.com in Waalwijk ligt. De grootte van ons technisch dossier in mechanisatie is bizar. Om de groei van onze organisatie te kunnen blijven bijbenen, zal dit dossier alleen maar groter worden. En om dan samen met mijn collega’s en onze leveranciers het maximale uit onze installaties te halen, dat vind ik echt gaaf!