Eerste stappen betere online keuzemogelijkheid duurzame artikelen

3 min.
13 december 2018

We willen consumenten helpen bij de online zoektocht naar artikelen die geproduceerd zijn met aandacht voor mens, milieu en dier. Om de volgende stappen te zetten in deze ambitie kwamen we samen met verschillende ketenpartijen uit de retail, aanbieders van keurmerken, automatiserings- en voorlichtingsorganisaties. Met een aantal van deze partijen wordt een pilot gestart waarbij artikelgegevens over duurzame keurmerken in de productgroep ‘persoonlijke verzorging’ worden uitgewisseld via één centrale database: GS1 Data Source. Consumenten kunnen hierdoor op termijn, net zoals in fysieke winkels, ook online beter geïnformeerde keuzes maken op het gebied van duurzaamheid.

In mei riepen we de e-commercebranche, producenten en aanbieders van keurmerken op om de handen ineen te slaan voor de digitalisering van duurzame keurmerken. Naar aanleiding van deze
oproep besprak de winkel samen met FSC Nederland, GS1 Nederland, Milieu Centraal, Stichting Max Havelaar, Thuiswinkel.org en Procter & Gamble de kansen en uitdagingen van een bewustere
levensstijl voor consumenten.

Technologie maakt de wereld duurzamer

Tijdens de bijeenkomst bereikten de partijen al snel consensus over het gebruik van de datapool van GS1 Nederland. Hoewel er nog organisatorische en procesmatige uitdagingen zijn, is de inzet van technologie een kansrijke aanpak. Frits van de Bos, Manager Innovation bij GS1 Nederland: “Bedrijven kunnen van elk artikel alle gegevens invullen in de database, ook de duurzaamheidskenmerken, zodat deze automatisch in webwinkels bij duurzame artikelen worden vermeld.” Daarin ligt ook een uitdaging. Zo is bijvoorbeeld bij het FSC® keurmerk de controle anders dan bij andere keurmerken. Om deze uitdagingen voor de toekomst inzichtelijk te krijgen wordt eerst gestart met een pilot waarbij een selectie duurzame keurmerken van artikelen in de productgroep ‘persoonlijke verzorging’ wordt gedigitaliseerd.

De beste weg is samenwerking

Een winkel zoals bol.com kan het duurzame verhaal niet alléén vertellen. Jori Ebskamp,verantwoordelijk voor duurzaamheidsprojecten bij bol.com: “Wij vinden het niet aan ons om te
bepalen wat een duurzaam artikel is en wat niet. We hebben elkaar nodig om orde aan te brengen in het online oerwoud van duurzame artikelen. Webwinkels kunnen niet zonder de onafhankelijke kennis van partijen zoals Milieu Centraal. En artikelen met het Fairtrade keurmerk zijn weer afhankelijk van webwinkels om het duurzame verhaal van het product te vertellen. Bovendien is er meer dan alleen een keurmerk. Er kan alsnog een duurzaam verhaal te vertellen zijn als er bijvoorbeeld naar de ‘gehele cyclus’ van een product wordt gekeken. En dat inzicht hebben producenten zoals Procter & Gamble weer. Alleen door samenwerking kan bol.com bij duizenden en op termijn misschien wel miljoenen artikelen inzicht geven in de duurzame kenmerken.”

Online kansen duurzaam verhaal

De partijen zijn het erover eens: ten aanzien van het maken van bewuste keuzes, is er voor de online retail een prominente rol weggelegd in het goed informeren van consumenten. Ellen de Lange, brancheorganisatie Thuiswinkel.org: “Goed dat bol.com dit initiatief gestart is om digitale beschikbaarheid van keurmerken te realiseren. Het is belangrijk dat consumenten online gemakkelijk een duurzame keuze kunnen maken. Er is online namelijk vaak veel ruimte om het volledige duurzame verhaal van een artikel te vertellen.”

1 Duurzaam Dossier 2017: Het onderzoek stelt dat 48% van de ondervraagde consumenten de aanschaf van een product let op duurzaamheid. In 2013 vond nog maar 30% dit van belang.
2 https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5024177/artikelen-met-keurmerken-steeds-vaker-verkocht.html