Energiek thuiswerken tijdens de winter Werk en ontspanning

4 min.
6 januari 2021

De drukke feestdagenperiode is achter de rug. Ook aan het begin van dit nieuwe jaar werken we nog steeds thuis. De wintermaanden zijn in volle gang en in deze periode is het belangrijk om te letten op onze fysieke en mentale gezondheid. De boodschap die in deze tijd de rode draad vormt, klinkt dan ook als volgt: zorg goed voor jezelf, je naasten en voor bol.com. In die volgorde. Maar hoe pak je dit nu precies aan? Bol.com heeft een energy-programma opgesteld met tips en activiteiten. De selfcare challenge is hier onderdeel van. Dit is gebaseerd op vier pijlers: mind, beweging, voeding en herstel. In deze blog vertellen bol.com’ers hoe zij hun energielevel op peil houden tijdens de feestdagendrukte.

Mindfulness en meditatie

Antoine van der Meer is Business Analist en houdt zich daarnaast bezig met ontspanning en zelfreflectie. Zo is hij een van de huiscoaches, faciliteert hij intervisies en geeft hij Wim Hof Methode introductie workshops.

“Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te geven om te wennen aan deze nieuwe thuiswerksituatie. Ik begin en eindig elke dag met me-time. Geen sociale media en nog geen wakker gezin, maar pure focus op mezelf met een aantal oefeningen en een meditatie van twintig minuten. Om tijdens de werkdag te ontspannen, heeft bol.com de selfcare challenge opgericht. Ik doe enthousiast mee met de wekelijkse uitdagingen. Daarnaast neem ik overdag regelmatig een micro-pauze. Dan sluit ik voor een momentje mijn ogen en haal ik drie keer diep adem om terug te keren naar het hier en nu.”

“Mijn werkdag probeer ik dus heel bewust te starten en te eindigen. Ik heb gemerkt dat muziek daar goed bij kan helpen. Ik heb een begin- en eindtune van de werkdag, net zoals je dat bij een serie of film hebt. Na het eindnummer klap ik mijn laptop dicht en dan stop ik echt met werken voor die dag. Deze tip wil ik meteen meegeven voor collega’s die tijdens het werk graag naar muziek luisteren.”

Fietsen in een virtuele wereld

Martijn van Mannekes is Manager van het Technisch Platform. Om uit te checken van werk gaat hij vaak een stuk wielrennen of maakt hij een ommetje.

“Afgelopen zomer ging ik wel eens een rondje fietsen met collega’s. Dat kan nu niet meer, maar de meetups op het online fietsplatform Zwift zijn daar een goede vervanging voor. Hier kun je met je collega’s een praatje maken en tegelijkertijd fit blijven. Naast het fietsen heb ik samen met mijn team de Ommetje-app gedownload van de Hersenstichting. Zo word je elke dag aangemoedigd om 20 minuten te wandelen. Ik doe dit zo vaak mogelijk, want naast dat het goed voor me is, wil ik niet onderaan staan in de competitie.”

“Ik plan regelmatig een online koffie-meeting in met collega’s die ik niet zo vaak  meer spreek door de corona situatie. Zo kun je even bijkletsen zoals je dat normaal op de vrijdagmiddagborrel zou doen. Verder plan ik meestal een uur in voor mijn lunch. In die tijd ga ik vaak eventjes naar buiten en kan ik op woensdagmiddag eten met mijn kinderen. Dat geeft mij energie. Het liefste pak ik ’s avonds steeds vaker een boek in plaats van Netflix. Op die manier houd ik de variatie in het thuiswerken en kijk ik niet aan een stuk door naar een scherm.”

Gezond koken en wandelen

Anouschka Kleijn is Category Assistant. Ze krijgt energie door leuke dingen te doen met én voor andere mensen. Daarnaast vindt ze haar ontspanning in wandelen.

“Ik kook elke week voor een oudere man die niet meer zo goed voor zichzelf kan zorgen. Samen drinken we dan een kopje thee. Ik zie die dag weer iemand en hij ook. Daarnaast vind ik het leuk om met vrienden te koken en te eten, wel volgens de maatregelen natuurlijk. Verder wandel ik tussen mijn meetings door graag in het Wilhelminapark.”

“Er is binnen bol.com veel aandacht voor hoe je voor jezelf kunt zorgen. Door de selfcare challenge en de teammeetings voel ik me toch enigszins verbonden met mijn collega’s. Ik ben zelf erg bewust bezig met voeding en beweging. Zo heb ik op mijn bureau een literfles met water staan. Je pakt iets sneller als je het ziet staan en voor water is dat juist positief. Als ik toe ben aan een korte pauze, doe ik vaak ademhalingsoefeningen. Deze duren vijf minuten en dat kan altijd wel tussendoor. Ik vind het fijn om na mijn werkdag iets praktisch te doen met mijn handen. Gewoon even lekker bezig zijn op een andere manier. Zo ga ik bijvoorbeeld het oud papier wegbrengen of een kaartje posten.”

Een schone buurt

Eelke Schuurbiers werkt als Data-Architect binnen de IT. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met een duurzame toekomst. Zo neemt hij zijn prikstok mee tijdens het wandelen om de buurt schoon te houden.

“In mijn woonwijk wordt constant gebouwd, dus er ligt overal afval. Via de gemeente heb ik geregeld dat er nu voor mijn huis prikstokken en afvalzakken hangen die je kunt lenen. Doordat ik tegelijkertijd wandel en afval opruim, combineer ik het nuttige met het aangename. Op deze manier kan ik even lekker bewegen én kan ik goed mijn hoofd leeg maken.”

“Verder probeer ik genoeg afschakelmomenten te hebben op een dag. Ik zorg ervoor dat ik niet continu in aaneengesloten meetings zit. Het is daarom aan te raden om meetings vaak vijf of tien minuten korter te laten duren. Je kunt in deze drukke periode bijna de gehele dag werken, maar dat is voor niemand goed. ’s Avonds check ik ook echt uit. Ik vind het dan leuk om even heel iets anders te doen. Vaak ga ik gamen of ik kruip achter mijn drumstel. Op die manier kom ik goed tot rust en zo ben ik de volgende dag weer extra productief.”

Voldoende rust en ontspanning

Bovenstaande collega’s hebben ons verteld hoe zij hun energielevel op peil houden. Rust en ontspanning zijn hiervoor belangrijk, zeker in deze tijd van thuiswerken. Let daarom goed op jezelf en op elkaar. Zo komen we samen deze periode wel door!