”Het volume waarmee we bij bol.com werken is écht uniek” Blog Lisanne Broer van Abeelen

3 min.
9 november 2018

Lisanne Broer, Business Analist Logistiek, kwam 4 jaar geleden bij bol.com terecht. Na een jaar werd zij onderdeel van het team dat zich bezighield met een van de grootste projecten van bol.com: het bol.com fulfilment center.

‘’Bij de bouw en oplevering van het bol.com fulfilment center was ik verantwoordelijk voor de aanschaf én implementatie van een groot deel van de mechanisatie die nodig was om de processen goed te laten lopen. Denk hierbij aan verpakkingsmachines, werkstations of heftrucks. Ik was verantwoordelijk voor de keuze van de leverancier, zorgde dat er een contract met de leverancier uit onderhandeld en getekend werd, en coördineerde de implementatie.

De grootste uitdaging was het schakelen met iedere stakeholder. Er zijn wensen vanuit de operatie, leveranciers, verschillende afdelingen binnen bol.com, maar ook wet- en regelgeving moet allemaal gelijk gesteld zijn. Zonder coördinatie kom je er niet, ik was hierin eigenlijk de spin in het web.

Maar al deze uitdagingen hebben natuurlijk iets opgeleverd: als ik nu rondloop in ons fulfilment center kan ik aanwijzen wat ik heb aangeschaft, zoals bijvoorbeeld de werkstations.”

''Ik zie in het fulfilment center direct wat mijn impact is geweest, dat zijn echt toffe dingen!’’

Learnings vanuit de bouw van ons fulfilment center

Bij de oplevering van het fulfilment center is er rekening gehouden met een uitbreiding bij sterke groei. Lisanne vertelt dat dit nodig is door alle ontwikkelingen bij bol.com, waaronder logistieke innovaties. ‘’We maken hiermee nog grotere voordelen mogelijk voor zowel onze klanten als zakelijke partners. En ik mag hieraan meewerken, dat is toch tof!

We zijn inmiddels alweer bezig met het ontwerpen van de uitbreiding van ons fulfilment center. Ook hierin ben ik verantwoordelijk voor alle trajecten rondom de keuze van de leverancier van de material handling equipment. Ik zal deze trajecten coördineren, waarbij ik veel ga schakelen met nieuwe en potentiële leveranciers. Ik zorg dat de contracten op tijd getekend zijn rondom de overkoepelende planning van de uitbreiding. Het lijkt een klein stukje, maar al die trajecten moeten inhaken op deze planning. Er moeten bijvoorbeeld genoeg kratten zijn zodra er testen worden gedaan.

''De energie binnen bol.com maakt dat we het met zijn allen doen!''

In het huidige fulfilment center is een deel gemechaniseerd, order picken gaat bijvoorbeeld nog manueel. Bij de nieuwe uitbreiding zal alles volledig geautomatiseerd worden, waardoor we nog meer afhankelijk zijn van het systeem. Handmatig oplossen gaat niet meer. Des te belangrijker het is om zo snel mogelijk te zien dat het systeem werkt.’’

Successen vieren

Lisanne geeft aan dat er veel belangrijke mijlpalen zijn die direct impact hebben op het eindresultaat. ‘’Het is belangrijk dat deze ‘kleinere puzzelstukken’ allemaal werken. En daarmee komt de kunst om het aan elkaar te koppelen zodat het ook als geheel gaat werken. En we mogen ook echt wel even stilstaan bij de oplevering van deze puzzelstukken, deze mijlpalen mogen gevierd worden. Want hoe cool is het als die eerste paal de grond in gaat?

 

Geen ervaring toch logistiek

Ondanks dat Lisanne geen ervaring heeft met mechanisatie, werkt zij hier toch dagelijks mee. ‘’Ik ben geen expert op het gebied van mechanisatie, maar toch is het een heel groot deel van mijn werk. Het belangrijkste is dat ik samenwerk met mensen die hier wel ervaring in hebben. Gezond verstand, weten te schakelen en affiniteit met logistiek, zijn de belangrijkste ingrediënten. De juiste mensen om je heen organiseren die weten hoe alles werkt. Maar het is ook belangrijk dat je het leuk vindt om erachter te komen hoe dat pakketje nou de deur uit komt.”

 

Uniek

Leuke aan bol.com vind ik dat de deadline van zo’n project niet wordt uitgesteld: kan simpelweg niet, omdat de impact voor de klant te groot is. We zullen hoe dan ook linksom of rechtsom die deadline halen. Het unieke is de mindset van het team om hier te komen. Daarnaast is het volume waarmee we werken écht uniek. Het is zo’n enorm groot volume, en we lopen daarmee ook voorop in ontwikkelingen op last mile. We gaan iets neerzetten wat er echt nog niet is in de wereld.