Kobo Plus Eén jaar na de lancering

2 min.
27 februari 2018

Onbeperkt boeken ontdekken en lezen, met die belofte lanceerden wij in samenwerking met Rakuten Kobo een jaar geleden het ebook-abonnement Kobo Plus. Nu kijken we terug op een succesvol eerste jaar: sinds de introductie groeit digitaal lezen bij bol.com en Kobo twee keer zo hard. Het grote aanbod en het gebruiksgemak van Kobo Plus maken dat inmiddels meer dan 125.000 lezers in Nederland en België Kobo Plus hebben geprobeerd en dat maar liefst driekwart van deze gebruikers na een proefperiode van een maand overgaat op een betaald abonnement.

Aanbod en aantal lezers groeien

Voor de ontwikkeling en het aanbod van Kobo Plus werken Kobo en bol.com nauw samen met Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen. Het aanbod is in een jaar tijd uitgebreid van 18.000 naar ruim 200.000 titels.

“We hadden goede verwachtingen van Kobo Plus en zijn ontzettend blij dat we van een succesvol eerste jaar kunnen spreken. We krijgen enthousiaste reacties van zowel gebruikers als partners. Gebruikers geven gemiddeld 4,5 sterren uit 5 aan Kobo Plus en noemen de vrijheid van digitaal lezen, het gebruiksgemak en het aanbod als grote pluspunten,” aldus Kiki Lauwers, onze director Lezen & Leren. “Al vanaf de eerste dag was Kobo Plus het grootse en breedste ebook-abonnement van Nederland en België en dankzij de goede samenwerkingen is het aanbod sindsdien iedere week gegroeid. En het blijft groeien.”

Groei ebookmarkt en stappen in terugdringen illegaal downloaden

De verwachting was dat een goed en eenvoudig te gebruiken ebook-abonnement piraterij terugdringt, zoals muziek- en filmstreamingsdiensten dat ook hebben gedaan. Een jaar na lancering concluderen we dat het effect inderdaad positief is. “We zijn blij dat Kobo Plus kan bijdragen aan het terugdringen van piraterij en aan de groei van de ebookmarkt,” zegt Pieter Swinkels van Kobo.

Kiki Lauwers voegt hieraan toe: “Daarnaast blijkt dat van kannibalisatie geen sprake is. Kobo Plus lezers kopen iets minder losse ebooks, maar dit wordt ruim gecompenseerd door de abonnementsinkomsten uit Kobo Plus. Kobo Plus lezers besteden bovendien evenveel aan papieren boeken via bol.com als voor de lancering. We zien dat de markt groeit en hier profiteren deelnemende auteurs en uitgeverijen van.”

Onderscheidend aanbod

De ambities voor Kobo Plus liggen naast de groei van gebruikers in voortdurende verbetering en uitbreiding van het aanbod. “Bij de lancering hadden we al het grootste aantal ebooks in abonnementsvorm,” zegt Swinkels. “Nu we auteurs en uitgevers het succes kunnen laten zien, worden de gesprekken alleen maar interessanter, zowel in Nederland als internationaal. We blijven samenwerken met uitgevers om het aanbod te vergroten én te verbeteren. Onderscheid op aanbod is een van de belangrijkste factoren voor een goed ebook-abonnement.”