Mark Koops over Spaces Summit 2018

6 min.
25 juni 2018

Wat is Spaces Summit precies?

Spaces Summit is de interne IT-conferentie van bol.com. Het bezoeken van zulke conferenties is een mooie manier om kennis op te doen over de ontwikkelingen in het vakgebied en te leren van andermans ervaringen. Een paar enthousiaste collega’s vroegen zich tijdens een vrijdagmiddagborrel af waarom we binnen bol.com niet een eigen conferentie hebben om de kennis en ervaring te delen. En zoals dat werkt binnen bol.com: als je een idee hebt en je wilt dat het uitgevoerd wordt, dan moet je vooral zelf initiatief nemen. En dat hebben die collega’s gedaan.

Enkele maanden geleden hebben we, het organiserende team van Spaces Summit 2018, de handdoek opgepakt om de tweede editie te organiseren. Na het succes van het debuut, was ook direct te vraag: hoe moet deze tweede editie eruit gaan zien? Hoeveel deelnemers verwachten we na het succes van de eerste ronde? En waar gaan we de Summit organiseren? We hebben onszelf een uitdagend doel gesteld: 350 deelnemers (vorig jaar waren er zo’n 200 mensen aanwezig), 3 parallelle tracks van presentaties in plaats van 2, en een externe locatie, dat werd uiteindelijk Stadstheater De Kom in Nieuwegein, om de impact van de dag nog groter te maken. En dat is ons gelukt!

Welke thema’s kwamen aan bod?

Zoals je op een IT-conferentie kunt verwachten was er een ruim aanbod van technische presentatie en demo’s van programmeertalen, tooling en methoden. Daarnaast waren er ook presentaties gericht op de migratie naar de cloud waar bol.com middenin zit. Verder hadden een behoorlijk aantal presentaties als thema ‘the-way-we-work’, over onder andere de (Agile) werkwijzen van IT-teams, maar ook over bijvoorbeeld het Agile voorbereiden van een belangrijke presentatie.

De presentaties werden gegeven door bol.com IT-ers, collega’s uit de business van bol.com, AH.nl collega’s en de key-note presentatie werd gegeven door een Google engineer.

Wat is het interessantste aan zo’n evenement organiseren?

Ik ben ingestapt vanuit de gedachte: als je een initiatief de moeite waard vindt, moet je ook bereid zijn om je steentje bij te dragen. Eigenlijk had ik geen idee wat er zou komen kijken bij het organiseren van een conferentie, dat had ik nooit eerder meegemaakt.

Persoonlijk ben ik betrokken geraakt bij het zoeken van een geschikte locatie. En als je nog nooit een event van een dergelijk omvang georganiseerd hebt, is alles nieuw. Hoe vind je een passende locatie? Waarop moet je letten bij het selecteren? Welke afspraken moeten je maken met de organisatie van de locatie om de dag soepel te laten verlopen? We hebben dit evenement op redelijk korte tijd én helemaal zelf gerealiseerd, zonder tussenkomst van een organisatiebureau.

Terugkijkend op de totstandkoming van Spaces Summit 2018 geniet ik vooral van het feit dat alles wat we samen bedacht hebben nieuw was. Als organisatieteam was het op alle fronten pionieren. We konden leunen op de ervaringen van de eerste editie, maar de omvang van deze editie vroeg ook weer om heel andere keuzes. Die ontdekkingstocht is heel interessant geweest. En ik heb collega’s, waar ik tot nu toe nauwelijks mee te maken had gehad, veel beter leren kennen – mijn netwerk binnen bol.com is veel groter geworden.

Waarom is het zo belangrijk dat wij dit evenement organiseren?

De Spaces Summit is een geweldige kans om in contact te komen met collega’s en elkaar te inspireren. De praktijk is dat de IT-teams verspreid zitten over het steeds groter wordende kantoor van bol.com. Daarbij komt dat de teams software ontwikkelen voor zeer uiteenlopende domeinen. Het is daarom niet zo vanzelfsprekend meer dat je jouw IT-collega’s kent en tegenkomt. En we hebben toch veel van elkaar te leren. Dus wat is er mooier om die kennis en ervaring die we in huis hebben letterlijk het podium te bieden.

Spaces Summit draagt op zijn eigen manier ook bij aan het vormgeven van de cultuur van bol.com: hoe willen we ons werk doen en welke waarden hanteren we daarbij. En juist de gedachte ‘een conferentie organiseren, dat doen we gewoon zelf’ vind ik ontzettend spreken voor de bol.com mentaliteit: je kan het met bol.com. Durven opstaan, durven het onbekende aan te gaan en samen ontdekken wat er te ontdekken is.

Wat heb je ervan onthouden?

Een conferentie organiseren is niet gemakkelijk en we willen ook elk jaar nog beter doen. Er komt veel bij kijken om zo’n evenement tot een succes te maken. Als organisatieteam hebben we er heel wat uurtjes werk in gestoken, maar we hebben ook ontzettend veel teruggekregen voor al dat werk. Ten eerste de lol van samen een ontdekkingstocht gaan en elkaar beter leren kennen. En dan de dag zelf: een groot succes. Ik heb op de Summit dag zelf volop genoten van de vele lachende gezichten en de passie waarmee mensen hun presentatie hebben gegeven.

Het grootste compliment kwam op de Summit dag uit de mond van de coördinator van De Kom: “Wat een geweldige stemming hangt er in deze groep van mensen en wat is iedereen super coöperatief; dat maken we bij andere events wel anders mee!”. Daarin ligt voor mij de bevestiging van het succes van een event georganiseerd voor en door collega’s.

En het succes van deze Spaces Summit smaakt naar meer. Ik ben heel benieuwd welk steentje ik kan bijdragen om de traditie die net geboren is, verder uit te laten groeien.