Het effect van Covid-19 op onze logistieke capaciteit Floor Pennings, Capacity Planner

3 min.
13 juli 2020

Collega Floor Pennings vertelt aan AD.nl meer over haar werk als Capacity Planner.

,,Ik houd me als Capacity Planner bezig met het plannen van de logistieke capaciteit. Die moet matchen met de vraag van de klant. We plannen dit een jaar vooruit en voorspellen hoeveel er gevraagd gaat worden van de logistiek zodat onze partners en leveranciers weten waar ze aan toe zijn. Alleen zo krijgen we uiteindelijk alle pakketjes op tijd bij de klant.”

Van zeep en babyartikelen naar yogamatjes en skeelers

,,We houden de capaciteit elke dag in de gaten zodat we op tijd kunnen bijsturen waar nodig. Maar niemand had natuurlijk de coronacrisis zien aankomen. Online werden veel meer bestellingen gedaan omdat mensen niet naar fysieke winkels konden of durfden. Het was voor ons dus goed kijken hoe we de ineens veel grotere vraag lieten aansluiten op de logistiek.


,,Omdat we hier in onze jaarplanning geen rekening mee konden houden, hebben we de situatie rondom corona van dag tot dag bekeken. Daarmee konden we de stress een beetje indammen. Toen corona net was uitgebroken in Nederland ontstond er ineens veel vraag naar zeep, schoonmaakmiddelen, babyartikelen en natuurlijk toiletpapier. Daarna verschoof dat door het thuiswerken naar monitoren, muizen en toetsenborden. Later verkochten we weer meer spullen voor vermaak en sport zoals skeelers, yogamatjes en alles voor buitensporten. Het was wel aanpoten, maar het belangrijkste was dat onze klanten de artikelen die op dat moment het hardst nodig waren op tijd in huis hadden.”

Je hebt natuurlijk niet alles meteen op voorraad…
,,Nee, dan moet je gaan prioriteren en keuzes maken tussen producten. Welke producten moeten mensen morgen in huis hebben en welke kunnen langer wachten? Het wc-papier, de schoonmaakspullen en babyartikelen kregen voorrang. We stemden dit dagelijks af met onze leveranciers. De hittegolf van laatst leverde een vergelijkbare situatie op. De vraag veranderde in een keer. We verkochten veel meer airco’s, ventilatoren en zwembadjes. Dat zijn hele grote artikelen en dat levert extra druk op de logistiek op want ze gaan over specifieke verwerkingslijnen en zijn moeilijker in te pakken.”

”Ik vind het heel leuk om het beste uit elke situatie te halen”

,,Door zoiets als de hittepiek krijg je plotseling extra werk, naast je reguliere taken. Dan moet je een tandje bijzetten. Het is hard werken maar goed te doen en ik houd wel van een uitdaging. Ik vind het heel leuk om het beste uit elke situatie te halen. Ik heb op piekmomenten, zoals met corona en de hittegolf, dagelijks contact met verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Snel schakelen tussen de afdelingen, dat vind ik het leukst om te doen.”

”Ik heb op piekmomen­ten, zoals met de hittegolf, dagelijks contact met verschillende afdelingen”

Online pubquiz met alle bol.com'ers

,,Thuiswerken kan heel fijn zijn, het geeft iets meer rust en minder afleiding. Maar ik mis mijn collega’s wel. Het sociale is sowieso een groot aspect bij ons. Ik zou het wel fijn vinden om terug te gaan naar kantoor om iedereen weer te zien. We doen nu wel online borrels en laatst hadden we online pubquiz met het hele bedrijf, dat is heel gezellig. Het verbaast me hoe goed dat gaat als iedereen achter een scherm zit.”

 

Bron: AD.nl