Minder opvulmateriaal zorgt voor meer duurzaamheid Op weg naar 0 gram CO2 uitstoot per pakketje

2 min.
29 augustus 2019

We schrappen  grotendeels het opvulmateriaal in pakketjes. Dit jaar al wordt 75 procent van de pakketjes zonder de gerecyclede papieren opvulling verstuurd. Dat is mogelijk dankzij verpakkingsmachines die pakketjes nog nauwkeuriger op maat maken én een nieuw vuladvies voor handmatig inpakken. Hierdoor gebruiken we niet alleen minder, maar zijn ook de pakketjes kleiner. Zo kunnen er meer tegelijk mee in de bezorgbus. Deze duurzame verpakkingsmaatregel is onderdeel van onze ambitie om de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram in 2025.

Vuladvies

Naast het inpakken met meerdere verpakkingsmachines, is er een systeem ontwikkeld waarmee collega’s in het distributiecentrum ook handmatig zo duurzaam mogelijk kunnen inpakken: het vuladvies. Op een tablet krijgt een collega te zien of er wel of geen vulmateriaal gebruikt moet worden bij het op maat verpakken van een artikel. Daarmee hopen we de komende jaren zelfs nog meer dan 75 procent van de pakketjes zonder opvulmateriaal te verzenden.

Meer impact door minder en slimmer te verpakken

Jori Ebskamp, Lead MVO en duurzaamheid:

“In 2019 maken we grote slagen in het verduurzamen van onze verpakkingsmethodes, die een belangrijk onderdeel zijn in het verminderen van onze CO2-uitstoot. Het weglaten van opvulmateriaal helpt ons dichterbij de doelstelling te komen om de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram in 2025. Het komt onze 10 miljoen klanten, onszelf, en het milieu ten goede wanneer we het verpakkingsmateriaal tot een minimum weten te beperken.”

 

23 Eiffeltorens

Onlangs hebben we aangekondigd dat we, waar mogelijk, de herkenbare bol.com-doos helemaal weg te laten. Wanneer een artikel echter breekbaar of kwetsbaar is, heeft het extra bescherming nodig tijdens de bezorging. Dan zullen we wel een kartonnen doos gebruiken en deze in enkele gevallen opvullen, om verspilling van artikelen te voorkomen. Daarnaast hebben wij in 2018 een stapel ter hoogte van 23 Eiffeltorens aan karton bespaard, alleen al door het karton dunner te maken.