50% op kantoor werken en 50% vanuit huis. Dat is onze nieuwe manier van werken. Dit zorgt voor flexibiliteit en een goede balans tussen organisatie-, team- en jouw behoeften. Benieuwd naar hoe dit werkt en waarom we dit zo doen?

Bij bol.com lopen we graag voorop. En binnen de dynamische e-commerce omgeving waar bol.com in opereert, is dit een blijvende uitdaging. Daarom ontwikkelen we nieuwe manieren van werken om onze innovatiekracht te kunnen behouden, zelfs in een steeds groter groeiende organisatie. Multidisciplinair en data gedreven samenwerken, efficiëntie en autonomie zijn het uitgangspunt van deze manier van werken.

Onze ambitie is om een netwerk te vormen van zelforganiserende teams die als miniondernemingen werken binnen de organisatie. Bol.com stelt collega’s in staat om sneller in te spelen op de veranderende behoeften en wensen van onze klanten. Door te kijken hoe zij zich beter kunnen organiseren en meer uit zichzelf en het team kunnen halen. Op deze manier zorgen we dat teams de beoogde resultaten behalen en klanten zo goed mogelijk worden geholpen.

Het startpunt

In 1999 opende bol.com zijn deuren en was hiermee een van de eerste e-commerce startups in Nederland. En hoewel we al lang niet meer met het hele bedrijf aan één lunchtafel passen, is er veel van de startup-cultuur bewaard gebleven. Dat is op vele manieren te zien waaronder de vele scrum borden, stand-ups en korte overleggen in de centrale hal van ons kantoorpand.

Sinds 2009 werken onze IT collega’s met veel succes in multidisciplinaire en autonome scrumteams. In dagelijkse stand-ups monitoren zij de voortgang van hun sprint en werken zij in specifieke rollen om slagkracht te behouden. Dit gevoel van ondernemerschap en autonomie willen we uiteraard voor elke bol.com’er. Iedereen moet ervaren dat zij direct bijdragen aan de doelen van bol.com.

In 2015 vroegen we daarom aan alle bol.com-collega’s: denken jullie dat bol.com net zo effectief en innovatief kan zijn als we twee keer zo groot zijn? 80% van hen dacht dat niet het geval zou zijn…

En dat sentiment is begrijpelijk, omdat veel organisaties over de hele wereld logger worden, naarmate de organisatie groter wordt. Zij worden traag en bureaucratisch, waardoor zij mogelijk hun voorsprong in de markt verliezen. We weigeren echter, koppig als we zijn, te geloven dat dit ook onze toekomst zal zijn!

De feiten

  • 850 collega’s die multidisciplinair samenwerken
  • 15 teamcoaches
  • Ruim 3000 doelgedreven rollen in 100 multidisciplinaire teams
  • Door middel van een toffe game, waarbij je een eigen winkel runt, wordt onze manier van werken uitgelegd
  • Teams bepalen zelf of zij op deze manier gaan werken
  • Bol.com werkt met een cirkel-structuur in plaats van een hark